2020. 04. 19.

Isten szeretetből leplezi le előttünk a bűneinket

Remek hasonlattal érzékeltette az evangélikus lelkész, hogy miért is van szükségünk arra, hogy Isten megmutassa nekünk a bűneinket. 

Sokszor, amikor a megbocsátó és szerető Istenről beszélünk, akkor elfelejtjük, hogy a megbocsátás első lépése a bűnbánat. Elvégre, ha nem kérek bocsánatot attól, akit megbántottam, akkor hogyan várhatom el tőle, hogy megbocsásson? Így van ez az Istennel való kapcsolatunkban is, azonban magunktól igen nehezen vesszük észre a hibáinkat, holott létszükséglet, úgy is mondhatnánk, hogy az üdvösségünk szükséglete, hogy ezekkel tisztába kerüljünk. Isten azonban a segítségünkre tud sietni ebben, meg tudja nyitni a szemünket, hogy észrevegyük mindazt, ami elválaszt tőle. Ittzés István, nyugalmazott evangélikus lelkész így fogalmazott erről egy előadásában

“Nincs annál fontosabb, drágább dolog, mint amikor az Isten énvelem elkezd beszélni azokról a dolgaimról, ami veszélyezteti az én üdvösségemet. Ez olyan dolog, mintha én elmegyek az orvoshoz, és az orvossal mint jó haverommal elbeszélgetünk, megveregeti a vállamat és elküld. És közben lehet, hogy halálos beteg vagyok és arról nem kerül szó” – mondta a lelkész, majd folytatta.

hirdetés

“Az Isten nem ilyen. Ő szeretetből teszi meg azt, hogy engem leleplez. Mert amikor mi itt kegyelemről beszélünk, az Isten kegyelméről, akkor kinek kell kegyelem? Az elítélt bűnösnek. Jogi értelemben is. Csak annak kell kegyelem, akit egy hivatalos bíróság elítélt. Másnak nem kell kegyelem. Az igaz embernek nem kell kegyelem, se bíróság, se Isten előtt. Csakhogy nekünk kell.” 

Keresztény emberként is gyakran bele tudunk esni abba a hibába, hogy saját jócselekedeteink, empátiánk, vagy vallásos igyekezetünk elvakít minket, és nem látjuk meg, ha hibázunk. Azonban kérhetjük Istent, sőt, kérnünk kell, hogy mutassa meg nekünk azokat a bűnöket, amik elválasztanak minket tőle. Lehet, hogy nem fog tetszeni nekünk először, amivel szembesülünk, de ne felejtsük el, Isten mindezt a mi érdekünkben fedi fel előttünk. 

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Szemle Videók
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás