2020. 04. 19.

“Az emberek közötti közömbösség a járványnál is pusztítóbb” – Ferenc pápa

A koronavírus-járvány utáni újjászületést szorgalmazta Ferenc pápa az Isteni Irgalmasság ünnepnapján, a Vatikánnal szomszédos római templomban zárt ajtók mögött bemutatott misén.

A katolikus egyházfő homíliájában a Jézus feltámadásában kételkedő Tamás apostolhoz hasonlította a mai emberiség járvánnyal szembeni kétségeit és félelmeit. A pápa azt mondta, a pandémiából való lassú és nehéz kilábalás az eddigi járványnál is nagyobb veszéllyel fenyeget, mégpedig a közömbösséggel, önzéssel, a lemaradók elfelejtésével.

Ez “abból a meggyőződésből ered, hogy az élet akkor jobb, ha nekem jobban megy, és minden jóra fordul, ha nekem jóra fordulnak a dolgaim” – mondta a pápa hangoztatva, hogy ez a szemlélet “selejtezi” az embereket, kizárja a szegényeket, feláldozza a lemaradókat a fejlődés oltárán.

hirdetés

“Ez a járvány éppen arra mutatott rá, hogy nincsenek különbségek és határok a szenvedésben, mindannyian egyformán törékenyek, egyenlők, ugyanannyira értékesek vagyunk” – jelentette ki Ferenc pápa.

Azt sürgette, hogy a jelenlegi vészhelyzet “rázza fel belülről” az embereket az egyenlőtlenségek, igazságtalanságok orvoslása érdekében. “Irgalmasságot gyakoroljunk a gyengébbekkel szemben, csak így építhetünk új világot!” – hangoztatta Ferenc pápa, majd hozzátette, a könyörületes szeretet nem “ájtatos szenteskedést, általános állami segélynyújtást, hanem szívből fakadó segítést” jelent. A keresztény irgalmasság vezesse a nemzeteket és intézményeket a jelenlegi válság szolidáris kezelésében – mondta.

Forrás: MTI

Kép: Ashwin Vaswani / Unsplash

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás