2020. 04. 17.

Április végétől újra engedélyezik a nyilvános szentmiséket Csehországban

Április végétől újra engedélyezik a nyilvános miséket és az egyházi rendezvényeket a csehországi templomokban – jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök pénteken egy rádióinterjúban.

Babis szerdán a közszolgálati televízióban beismerte, hogy a kormány előző nap, amikor a korlátozások feloldásának forgatókönyvéről tárgyalt, megfeledkezett az egyházi szertartásokról. Jan Hamácek belügyminiszter azonban már kidolgozta a megfelelő javaslatot, amelyet pénteki ülésén fogad el a kormány. Babis a javaslatot megvitatta Dominik Duka prágai érsekkel, a cseh katolikus egyház fejével is, aki egyetértett a forgatókönnyvel.

Csehországban március közepétől tilosak az egyházi szertartások is, számos templomból a miséket a közösségi hálózaton keresztül közvetítik a hívőknek. Balga Zoltán, a Prágai Magyar Katolikus Plébánia plébánosának magyar nyelvű misézése is rendszeresen követhető a Facebookon.

Andrej Babis a Rádio Z kereskedelmi rádiónak nyilatkozva pénteken azt mondta, hogy a nyilvános miséket április 27-től engedélyezik legfeljebb 25 személy részvételével. Május 11-én ez harmincra, május 25-én pedig ötven főre bővül, míg június 8-a után templomi rendezvények résztvevőinek számát már nem korlátoznák.

hirdetés

“Mindenkor természetesen be kell majd tartani a szigorú higiéniai előírásokat” – jegyezte meg a kormányfő.

A cseh egészségügyi minisztérium péntek reggeli kimutatása az új koronavírus-járványról ismét azt jelzi, hogy az országban lelassult a fertőzöttek számának napi növekedése.

Péntek reggel 6437 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 134-gyel több, mint csütörtökön. A csütörtöki növekedés is jóval alatta maradt az előző hét napi átlagának.

Csehországban az első fertőzést március elsején mutatták ki. Eddig 154 307 tesztet végeztek el. A csütörtöki szűrések száma újra kilencezer körül volt. A hatóságok szerint a cél, hogy a napi tesztek számát tízezerre emeljék.

A Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma péntek reggel 170 volt, néggyel több, mint csütörtökön. A kigyógyultak száma pénteken 979-re emelkedett a csütörtöki 831-ről.

Forrás: MTI

Nagyvilág
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás