2020. 04. 14.

“Nekem volt egy isteni hívásom” – interjú Vanek Ákos mentőstiszttel

Felemelő képet osztott meg nemrég Facebook-oldalán a Pasaréti Ferences templom. Egy mentőstiszt térdel az oltár előtt, az üres templomban. A titokzatos fiatalemberről később megtudtuk, hogy keresztelőjét ünnepelte ezen a csöndes szombat éjszakán. Következő videóinterjúnkban Vanek Ákos mentőstiszttel beszélgettünk hitről, hivatásról és mindezek találkozásáról.

Különleges felnőtt keresztelőben lehetett része Vanek Ákos mentőstisztnek a Pasaréti Ferences templomban. A korábbi triatlon bajnok november óta erősíti a Budai mentőállomás csapatát, bevallása szerint azért fordult el az élsporttól a mentőzés felé, mert elhívást kapott rá.

“Amikor elkezdtem mentőzni, akkor nem a családtagok, hanem a bajtársak kérdezték, hogy miért csinálom. Azt az egyet tudtam mondani nekik, hogy nekem volt egy isteni hívásom.”

Ákos azóta megdöbbenve tapasztalta, hogy csapatában ketten is református lelkészek, és bár nem ez a fő beszédtéma közöttük, de vallásos közösségnek tartja a mentősökét. 

hirdetés

“Azok az emberek választják ezt a hivatást, akik valahol mélyen hisznek és mélyen elköteleződtek az emberségesség mellett.” 

“Azt érzem, hogy valahol mélyen a többiek is egyfajta szolgálatot teljesítenek. Úgy érzem erős a hitük, de az, hogy ők ezt hogyan fogalmazzák meg, az úgy gondolom egyéni, ahogyan az Istennel való kapcsolata is mindenkinek más és egyéni.” 

Nemrég egy újságíró feltette Ákosnak azt a kérdést, hogy fél-e? “Erre nekem mindig az a válaszom, hogy ahogy nekem volt egy hívásom a Jóistentől, én úgy dolgozom. Úgy gondolom nem azért hívott ide, hogy meghaljak, hanem azért, hogy minél tovább tudjak itt lenni és segíteni. Én megpróbálok vigyázni magamra, de ezt a munkát nem lehet mindennapi félelemmel élni.” 

Ákos meghatóan nyilatkozott a halálról is, amivel munkába állásának már első napján találkozott. 

“Azt hittem,hogy ez engem fel fog zaklatni, de inkább olyan érzés volt, mint amikor leszállnak az angyalok és gondját viselik valakinek. Mi is félig angyalokká válunk, vagy az angyalok fogják a vállunkat és ők mondják, hogy figyelj Ákos, ezt akkor tedd odébb.”

Megdöbbentő az is, amikor az amúgy magatehetetlen emberek megérzik a mentős lelkületét. Egy ilyen ellátás után egy idős, demens hölgy keresztet rajzolt Ákos homlokára. 

A beszélgetés egészen rendkívüli és felemelő, hiszen egy olyan szemszögből pillanthatunk rá a járványra, mely ritkán adatik meg azoknak, akik távol állnak az egészségügytől. Az interjúban még szó esik a mentősök közötti bajtársi összetartásról, felnőtt keresztségről, és az is kiderül, mit üzen a 777 olvasóinak az élvonalban harcoló Ákos. 

Szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe ezt a felemelő beszélgetést, melyet az alábbi videóban tudtok megtekinteni:

777 ONLINE sorozatunk előző részét itt tudjátok megtekinteni:

“Az emberiség vagy visszatér Istenhez, vagy elpusztul” – Eperjes Károly

Kiemelt kép forrása: Pasaréti Ferencesek

777 ONLINE Videók
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás