2020. 04. 09.

1 levél – 1 mosoly: unokatestvérek nagyszerű ötlete karantén idején

Két család, tíz unokatestvér – összetartoznak, mint a tíz ujjunk a kezeinken. A rokonok nagyszerű ötletet indítottak útjára: levélírásra biztatnak olyan öregek otthonában élő idős emberek számára, akik a karantén miatt nem fogadhatnak látogatókat. A projekt indulása óta eltelt két hét után szinte hihetetlen, ami történt: már 10.000 levelet kaptak és adtak át.

Egy levél-egy mosoly, ez az elnevezése annak az internetes oldalnak, amelyet alig két hete indított útjára tíz, 15 és 24 év közötti unokatestvér, két ötgyermekes család fiatal tagjai, akik bár családjaik Lille-ben és La Haye-ban élnek, gyakran találkoznak.

 „Ha nem a koronavírusba, akkor a magányba halnak bele.”

Úgy két hete, Lille-ben fogalmazódott meg bennük az alapötlet. Az édesapa a helyi idősek otthonában dolgozik. Aznap épp munkából ért haza és aggodalmasan mondta gyerekeinek és a karantén miatt náluk rekedt unokatestvéreknek: „Ha a bentlakóink nem halnak bele a koronavírusba, biztosan belehalnak a magányba.”

A fiatalokban felötlött a gondolat: „Valamit csak tudunk tenni! Nem látogathatjuk meg őket, de írhatunk nekik!” Gyorsan létrehoztak egy platformot, amelyen keresztül ismerőseiket arra kérték, hogy ők is írjanak levelet, ők pedig vállalták, hogy kézbesítik azokat. Az internet korában a kezdeményezés gyorsan túllépte az induló kereteket, hiszen nagyszerű a célja!

hirdetés

 „24 órával az indulás után már ezer levelet kaptunk. Mostanra ez a szám elérte a tízezret”-meséli lelkesen a 20 éves Renaud. Mivel az egyetemi oktatás szünetel, napi 6-9 órát tudnak a levelek fogadásával és továbbításával foglalkozni. Azóta már néhány barátjuk is segít nekik továbbítás előtt átolvasni a rengeteg levelet. 

 „Csodálatos ez a sok mosoly!”

A lelkesedés a fogadó fél oldalán ugyanilyen nagy. Az intézetekben élő lakók őszintén örülnek a leveleknek, erről tanúskodnak az idősotthonok. Ezt mutatja egy gondozótól nemrég érkezett levél is: „Megkaptuk a leveleiket, igazán csodálatosak! Micsoda nagy örömöt szereztek elzártsággal küzdő lakóinknak! Jó volt látni a mosolyt az arcukon! A nevükben is köszönöm!”

Az ötlet minden nap formálódik egy kicsit.

Mára már Franciaország minden idősotthona kérheti a leveleket, mintegy ötven intézmény igényelte is.

„Az intézetek emailben kapják meg tőlünk a leveleket, nyomtatás után szétoszthatják a lakók között. De kérhető klasszikus levél is, postázni is tudunk. Ahogy ez az adott otthon számára egyszerűbb és olcsóbb.” Azoktól, akik vállalkoznak a levélírásra, azt kérik, hogy pozitív tartalmú és személyes hangvételű üzenetet küldjenek. Akár magukról is írhatnak néhány szót, és megadhatják az elérhetőségeiket, ha szeretnének választ kapni. Részt vállalhatnak a postaköltségből is, de ez szabadon eldönthető.

A jelenlegi aggasztó helyzetben jó látni ezeket a fiatalokat, tele nagyszerű ötletekkel és remek tervekkel!

A kezdeményezésről bővebben itt: https://1lettre1sourire.org/

Forrás: fr.aleteia.org

Fordította: Nagyé Molnár Ildikó

Nagyvilág
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás