2020. 04. 03.

A járvány tanít meg újra imádkozni?

Sok mindenre megtanít bennünket a koronavírus-járvány miatti kényszerű otthonlét. Többet lehetünk a szűk családunkkal, de a tágabbal kevesebbszer találkozhatunk. Több időnk jut az otthoni dolgokra, de kevesebb programot szervezhetünk a barátainkkal. Azonban ha eddig azt éreztük, hogy kevesebb időt töltünk Istennel, a karantén egy jó lehetőség, hogy ezúttal jobban odafigyeljünk a személyes, és családunkkal közös imaéletünkre!

Sajnos a rohanós hétköznapokban többször is háttérbe szorítom az imádságot. Már többen is megírták különböző felületeken, hogy a járvány egy felhívás az emberiségnek, hogy valamit nem jól csinálunk. Talán Isten is arra hív minket, hogy jobban beengedjük őt az életünkbe. Mivel emberek vagyunk, ezért hibázunk, viszont az a fontos, hogy felismerjük ezeket, és ha ez sikerül, akkor próbáljuk meg kijavítani. Sajnos előfordul, hogy újra és újra elbukunk – talán nem vagyok egyedül, aki hasonlót szokott érezni a lelkiismeret-vizsgálatai során –, de az a fontos, hogy tudjunk felállni, ahogy Jézus is felállt a kereszttel. Ő élő példa lehet előttünk! Az év minden napján, de húsvét ünnepéhez közeledve még inkább. Idén több szempontból is különleges húsvét vár ránk, hiszen a megszokotthoz képest nem úgy ünnepelhetjük a feltámadást, ahogy minden évben szoktuk. Online közvetítésekben, az otthonainkból tudunk majd bekapcsolódni az ünnepi alkalmakba.

Ezért is különösen fontos ezekben a napokban, hogy most odafigyeljek, hogy élem a lelki életem. Hiszen ez egy remek lehetőség, hogy kicsit megálljak és átgondoljam, mi az, amin tudok változtatni, ha eddig nem sikerült. Fontosnak érezzük, hogy húsvét közeledtével rendet varázsoljunk otthonainkban, de ugyanúgy lelkünkben is rendet kell rakni.

hirdetés

A járványban mindannyian, talán a nem hívők is többet imádkoznak, kérik Istent, hogy segítsen rajtunk. Viszont most az is feladatunk, hogy ne csak a jelenlegi helyzetre tegyük rendbe Istenkapcsolatunkat, hanem ezt állandósítsuk és amikor véget ér a járványhelyzet, akkor máshogy kezdjük újra. Ezt is rengeteg helyen olvasni, hogy nem olyan lesz, mint volt. És valóban, sok mindenben javulhat az emberiség a járványnak köszönhetően, de ezt a javulást legbelül kell elkezdenünk.

Hiszen Isten a szeretetre hív minket, és a vele való imádságban tudunk a legtöbbet javulni…

Hortobágyi Tibor

#csakegygondolat Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás