2020. 03. 30.

Hat dolog, amire emlékezz, amikor szorongással küszködsz

Ezekben a hetekben sokan küzdenek szorongással: a bezártság érzete és/vagy a kiszámíthatatlan jövő sems egyszerűsít a helyzeten, így elhoztuk nektek a Relevant Magazine cikkét, amely hat bátorító pontot tartalmaz!

Íme 6 dolog, amit gyakran elfelejtünk, ha ránk tör a szorongás.

Nem ismered a jövőt

A szorongásnak az adja az erejét, ami talán erőtlenné is tehetné: az ismeretlen jövő. Nem tudjuk, hogy mi fog történni, mégis prófétát játszunk, és egy komor jövőt jósolunk magunknak. Meggyőzzük magunkat, hogy valami szörnyű esemény fog bekövetkezni, ami aztán a valóságban nagyon ritkán esik meg. Inkább vagyunk pesszimisták, mint próféták.

Ezért mondja nekünk Jézus: „Ne aggodalmaskodjatok hát, és ne kérdezgessétek: Mit eszünk, mit iszunk? Ezeket a pogányok keresik. Mennyei Atyátok tudja, hogy ezekre szükségetek van.” (Máté 6,31-32)

Nem vagy egyedül

Amikor ránk tör a szorongás, elfeledkezünk arról, hogy vannak emberek, akik törődnek velünk, akik nem hagynak magunkra minket. Legyen az család, plébánia vagy közösség. Nem vagy egyedül. Vannak emberek, akikhez fordulhatsz a bajban. Akik szeretnek, meghallgatnak és a legjobbat akarják neked.

Mindezek felett, vagy egy Mennyei Atyád, aki megígérte: „Nem távozom el tőled s nem hagylak magadra.” (Zsidó 13,6)

Elfelejted, hogy Isten soha nem hagy cserben

A szorongás elfeledteti velünk, hogy Isten mindig beváltotta ígéreteit. Amikor szükséget szenvedtünk, Ő mindig válaszolt. Akkor miért nem bízunk Benne?

Emlékeznünk kell Isten múltbeli hűségére. Hittel kell kijelentenünk: „…sohase láttam, hogy elhagyott lett az igaz vagy hogy gyermekei kenyeret koldultak.” (Zsolt 37,25)

Isten jó és uralkodó

A legtöbbünk elhiszi az egyiket vagy a másikat. Amikor az élettől kapsz egy pofont, akkor nehéz elhinni, hogy hogyan lehet Ő mindkettő. Azok számára, akik könnyebben elhiszik, hogy Isten uralkodik, és elég erős ahhoz, hogy megakadályozza a rossz dolgokat, könnyű kétségbe vonni a jóságát, amikor nem úgy segít rajtunk, ahogyan azt mi szeretnénk.

Azok számára, akik inkább Isten jóságában bíznak, nehéz összeegyeztetni az Ő jóságát az Ő uralmával. Hiszen nem mindig tűnik elég erősnek ahhoz, hogy megállítsa a rossz dolgokat.

De Isten jó ÉS uralkodó is. Isten teljesen a kezében tartja az életedet, és mindent a te javadra munkál. Néha nehézségekkel találod szembe magad, de Ő ebben is veled tart, és kegyelmét adja, hogy túljuss rajta. „Elég neked az én kegyelmem.” (2Kor 12,9)

Nincs mitől félned, mert a Mindenható Isten melletted van.

Isten válaszol az imákra

Nehéz hinni, ha úgy tűnik, hogy sok imánk megválaszolatlanul marad. Isten egyáltalán figyel ránk? De érdemes elgondolkodni azon is, milyen gyakran válaszol Isten az imáinkra, és mi észre sem vesszük?

Hitem legbátorítóbb időszaka volt, amikor imanaplót vezettem. Leírtam az imáimat, és hagytam szabad helyet arra, hogy később visszatérhessek, és leírjam a választ. Egy idő múlva, átlapozva az oldalakat rájöttem, hogy hány imát válaszolt meg Isten, amiről én már rég meg is feledkeztem, hogy valaha kértem Tőle. Az imanapló vezetése valami kézzelfoghatót ad, ami segít láttatni, hogy Isten meghallgat téged, amikor imádkozol.

A mi Istenünk mindig meghallgat minket, és arra buzdít: „Minden gondotokkal forduljatok hozzá, mert neki gondja van rátok.” (1Péter 5,7)

Érték van a szenvedésben!

Ha a félelmeid nem is igazolódnak be, emlékezz arra, hogy a szenvedésed nem volt hiábavaló. Isten az életed minden eseményét a te javadra fordítja. Egy nehéz időszak alatt gyakran lehetetlennek tűnik bízni abban, hogy van benne valami érték. De a fájdalomban mindig ott lapul az ígéret.

„De nemcsak ezzel, hanem még szenvedéseinkkel is dicsekszünk, mert tudjuk, hogy a szenvedésből türelem fakad, a türelemből kipróbált erény, a kipróbált erényből reménység. A remény pedig nem csal meg, mert a nekünk ajándékozott Szentlélekkel kiáradt szívünkbe az Isten szeretete.” (Róma 5,3-5)

Soha nem örülünk szenvedéseinknek, de örülhetünk szenvedéseinkben. Isten mindig munkálkodik a háttérben, és felhasználja a szenvedéseinket arra, hogy formáljon minket, és így közelebb kerülhessünk Hozzá.

A szenvedés önmagában nem jó, és természetesen nem élvezetes. Fájdalmas dolog. A szenvedésnek azonban értéke van, mert az életünkben gyakran olyan csodálatos gyümölcsöket hoz, hogy bizonyos értelemben hálásak is lehetünk érte, miután átéltük.

Fordította: Ward Henrietta
Forrás: Relevant Magazine

Fotó: Unsplash

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás