2020. 03. 26.

„Nem érv, hogy ki kell próbálni egymást!” – keresztény lelkészek a szexről

A szexualitás volt a témája a „Szólj Be a Papnak!” legújabb beszélgetésének, amelyen ezúttal nem volt közönség: a kecskeméti eseményen – amelyet a Bonum Televízió közvetített – katolikus, evangélikus, baptista pünkösdi felekezetek mellett egy rabbi is részt vett. Szemlénkben Hulej Enikő evangélikus, Szerdi Szilárd pünkösdi  és Mike Sámuel baptista lelkész véleményét olvashatjátok a szexualitás, illetve a pornó témájában, de a cikkünk alján a kétórás beszélgetést is megnézheted.

Hulej Enikő evangélikus lelkész:

„Istennek van egy nagyon jó rendje, amelyet megálmodott az ember számára: az a rend, amelyben megélhetjük az egymás iránti szeretetünket és a szexualitást, mégpedig afelé az ember felé, aki a társunk lesz egy életen át. Ennek a helye éppen ezért a házasságban van. Ha valaki azt szeretné, hogy jó használati útmutatást kapjon az élethez és a szexualitáshoz, akkor Isten tanácsait érdemes követnie. Járják be közösen azt az utat, amely elvezethet oda, hogy Isten és az ember előtt is fel tudják vállalni, úgy érzik, egymáséi kell hogy legyenek.”

Szerdi Szilárd pünkösdi lelkész

„Az ember a rosszul megélt szexualitással nagyon sok sérülést tud összeszedni. Nem maga a szexuális kapcsolat okozza ezt a sérülést, hanem a megtört kapcsolatok, a partnerváltások. Ha az ember monogám módon élne, akkor gyakorlatilag megszűnnének a szexuális úton terjedő betegségek. A szexualitás sokkal több mint egy testi kapcsolat, hiszen egy lelki és szellemi összekötés is történik., ami sokkal lényegesebb mint maga az aktus.

A pornó teljesen nélkülözi az intimitást, a benne lévő emberek pedig teljesen kiszolgáltatják magukat. Nekem van egy közeli rokonom, aki ebben a „szakmában” dolgozott, és egyáltalán nem boldog az élete, a mai napig nem találja meg az igazi örömöt. Minél többször megtöri az ember a lelkét, annál nehezebben tud helyreállni.”

hirdetés
Mike Sámuel baptista lelkész

Isten egyértelműen a házasságba tervezte a szexualitást. Erre azok is kezdenek rájönni, akik a Biblia nélkül foglalkoznak a lélektannal. Minden kapcsolatnak három pillére van: az elköteleződés, az intimitás és a szenvedély. „Elhagyja anyját és apját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté.” Ez utóbbi többről szól, mint a szexről, hanem egy nagyon mély dologról: ha két pohár vizet elkezdek összeönteni, akkor már nem fogom tudni kettéválasztani. Isten nem véletlenül tervezte a szexualitást a házasságba, ahol már felelősséget vállalok a másikért. Mindenki azt mondja a házasságnál, hogy fontos a papír, de ez nem igaz: az a szövetség a fontos, amely ott létrejön.

Amikor azt mondják nekem, hogy azért kell szexelniük házasság előtt, hogy jobban megismerjék egymást, akkor mindig elmondom, hogy én úgy döntöttem egy életen át ismerkedem a feleségemmel. Huszonöt éve ismerkedek vele! Ez olyan mintha úgy vennél autót, hogy előtte elkérnéd öt évre, majd pedig visszaadod, hogy mégsem kell. Nem érv, hogy ki kell próbálni egymást!

A tudomány bizonyítja a Biblia igazságait: egy nőnek a szervezete akkor szabadul fel oxitocin, amikor szoptat, amikor szül – és amikor szeretkezik. Ha ehhez hozzányúlnak, akkor nagyon nehéz kiheverni: éppen ezért nehéz a házassági hűtlenségen túl lenni. Mert Isten pont így találta ki a szexualitást, hogy az nagyon erősen összekösse a férfit és a nőt, egy életre!

Nagyon sokan azt hiszik, hogy a házasság lehozza az embert a pornóról, de ez nem igaz. Előtte kell megszabadulnod tőle, vagy önmagában a házasság nem oldja meg. Ráadásul a pornó miatt a férfiak gyakran olyat követelnek a feleségüktől, amit ő nem tud örömmel megtenni. A pornó olyan végeláthatatlan pokoli mélységeket nyit meg, ami végtelen. Mélységesen szomorú vagyok, amikor pszichológusok a pornót ajánlják, nem tudják, hogy milyen beláthatatlan következményei vannak.”

A teljes beszélgetés:

 

 

 

 

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás