2020. 03. 26.

Koronavírus: Megbetegedett Ferenc pápa egy közeli munkatársa

Ferenc pápa egy közeli munkatársának pozitív lett a koronavírus tesztje. Az eredmény után fertőtlenítették a pápa lakhelyét, a Szent Márta-házat, és tovább szigorították a biztonsági intézkedéseket – jelentette március 26-án az olasz sajtó. 

Corriere della Sera értesülései szerint egy prelátus, azaz a szentszéki államtitkárság magas beosztású egyházi munkatársa betegedett meg, aki évek óta a Szent Márta-házban lakik, Ferenc pápa közvetlen közelében.

A férfinek nem súlyos az állapota, jelenleg a Gemelli-Columbus kórházban ápolják, ami az olasz főváros második számú járványkórháza. Sajtóinformációk szerint ő az ötödik vatikáni beteg, köztük van a Vatikáni Múzeum két világi dolgozója is.

A Vatikánváros területén egyébként még nem vezették be az Olaszországban már érvényes kijárási korlátozást. A Szent Márta-házat fertőtlenítették, és azt tanácsolták az egyházfőnek, hogy a járvány miatt költözzön át a jobban elszigetelt Apostoli Palotába, a pápai lakosztályba, amit ő eddig elutasított. Korlátozták emellett Ferenc pápa megbeszéléseit és találkozásait is.

hirdetés

A 83 éves Ferenc pápát március eleje óta óvják a fertőzéstől: a beszédeit interneten sugározzák, a Szent Márta-ház kápolnájában reggelente bemutatott misét is nagyon szűk körben pontifikálja, egyedül étkezik a szobájában, a különböző vatikáni hivatalok képviselőit az Apostoli Palota nagyobb termeiben fogadja.

Rendkívüli óvintézkedésekkel védik a 93 éves XVI. Benedek nyugalmazott pápa egészségét is, aki a Szent Márta-háztól nem messzi vatikáni kolostor épületében lakik.

Az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció szerdai bejelentése szerint módosítják az idei húsvéti szertartások megtartását. A dokumentum leszögezi, hogy húsvét dátuma nem mozdítható el. A változtatások többek között a virágvasárnapi felvonulást érintik, amelyet hívők nélkül, a templomokon belül tartanak meg, a krizmaszentelést máskorra halasztják, és elmarad a lábmosás nagycsütörtöki szertartása is. A rendelkezések a járvány sújtotta országokra és közösségekre vonatkoznak, a helyi püspöki konferenciák útmutatása szerint. Hasonló rendelkezést adott ki a keleti egyházakért felelős vatikáni kongregáció is.

Forrás: MTI

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás