2020. 03. 25.

10 veszély a karanténban, avagy veszélyhelyzetben a házasság?

A párkapcsolat, a házasság ápolásáról, tudatos fejlesztéséről nem lehet elég sokat beszélni vagy írni. Mindig hoz az élet új helyzeteket, amikhez alkalmazkodni kell és ki kell találni, hogyan reagáljunk rá párként együtt és külön-külön is. Ilyen helyzet a mostani otthonmaradás is.

Mióta Európába is megérkezett a koronavírus, már több szakember is felhívta a figyelmet a Kínában beadott válókeresetek számának drasztikus emelkedésére. Ennek ellenére nagyon sok olyan véleménnyel találkoztam az elmúlt időben, ami szerint a kényszerűségből együtt töltött rengeteg idő csak jó lehet a szerelmeseknek. Nos, igen, egy darabig biztosan. Nem mintha én nem látnám a jó oldalát is a dolognak, de úgy gondolom nem lehetünk naivok, amikor egy olyan próbatétel előtt állnak a házasságok, amilyenre eddig nem volt még példa.

Ennyi időt még soha nem töltöttek együtt a házaspárok a történelem folyamán!

Összegyűjtöttem 10 dolgot, ami rossz hatással lehet egy házasságra, és mindegyikhez írtam egy tanácsot is, amivel tudatosan megelőzhetjük a nehézségeket. Íme 10 veszélyforrás:

hirdetés

Várható nehézségek bagatelizálása

Az egyik legnagyobb baj, ha egy várható nehézséget semmiségnek állítunk be vagy akár le is tagadjuk, hogy az probléma lehet. Ilyenkor nem tudunk felkészülni, stratégiát kitalálni, megelőzni. Az összezártságból fakadó nehézségek minden házasságban másból fakadnak. Van, ahol kicsi a lakás, máshol, zavarják egymást a munkában. Szintén mások nem tudnak kikapcsolódni, énidőt tartani, és akkor a gyerekek folyamatos jelenlétéről még nem is volt szó. Nem szabad ezeket a kihívásokat lekicsinyelnünk!

Javaslat: Gondold végig, mi zavarna leginkább és találj ki megoldásokat, hogyan lehetne azt legjobban elkerülni, majd beszéld meg a házastársaddal!

Félelem a várható problémáktól

A másik véglet, ha már akkor rettegünk a nehézségektől, amikor még csak az előnyei látszanak az új helyzetnek. Az aggódás megmérgezi a jelent, ráadásul gyengíti az immunrendszert. Ha józanul, nyugodtan végig gondoljuk a lehetséges nehézségeket, akkor felesleges előre félnünk, hiszen még az is előfordulhat, hogy bizonyos problémákat sikerül eleve elkerülni.

Javaslat: Amikor a következő hónapokról gondolkodsz, teremts nyugodt környezetet! Igyál meg egy forró teát, kávét! Imádkozz és a megoldásokra koncentrálj, ne a problémákra!

Kommunikációs kultúra hiánya

Az összezártság idején jóval többet kommunikálnak egymással a házaspárok. Nemcsak, mert az aktuális híreket okvetlenül meg szeretnék vitatni egymással, hanem azért is, mert az új helyzet új témákat vet fel, amiket meg kell beszélni. Dönteni kell, reagálni kell. Ha nincs meg a kultúrája a nyugodt párbeszédnek, a kedélyes csevegésnek, könnyen indulatos veszekedések alakulnak ki. A békés étkezéseket feszült csend vagy ideges kiabálás kezdi uralni.

Javaslat: Amikor beszélsz a házastársaddal, gondod azt, hogy aznap csak a következő 5 percben lesztek együtt és szeretnéd jó emlékként megőrizni a beszélgetést.

Csak a vírusról a beszédtéma

Szintén a kommunikációhoz kapcsolódó veszélyforrás, ha csak a koronáról, áldozatokról, intézkedésekről és általában a vírusról szólnak a beszélgetések. Egyrészt rettentő demoralizáló a csupa rossz hírt ismételgetni újra és újra. Másrészt ez a téma még most is csak apró részlete az életünknek. Ott vannak a közös emlékek, a tervek, a család, az olvasmányélmények, a hitélmények és még sorolhatnám.

Javaslat: Állapodj meg a pároddal, hogy naponta hányszor hozhatjátok fel a vírust témaként. Aki megszegi, annak kell adni egy hatalmas ölelést, csókot.

Nincs elégendő mozgás

Talán nevetséges apróságnak tűnik ez a probléma a fentiek után, de nem viccelek. Ha nem mozgunk eleget, nem tudjuk levezetni a feszültséget és felszabadítani az örömhormonokat. A feszültség pedig olyanokon fog csattanni, akik nem is tehetnek semmiről. Ezt senki nem viseli jól tartósan.

Javaslat: Tornázz, aerobikozz, szobabiciklizz vagy táncolj a pároddal! Légy kreatív! Akár egy nagytakarítás is lehet extrémsport.

Eddig a szex volt a „megoldás” mindenre

Miért is baj ez? Egészen egyszerűen azért, mert a szex nem old meg mindent. Attól, hogy forró volt az éjszaka, másnap újból probléma lesz, hogy a másik nem rak rendet, hangosan telefonál a kollégáival, vagy éppen nem kap fizetést, mert csődbe ment a munkahelye a vírus miatt.

Javaslat: Beszéld meg a házastársaddal, hogy mivel lehetne megoldani végleg, de legalább átmenetileg az adott problémát. A szexualitást pedig éld meg a maga teljességében, ami örömből fakad és öröm gyümölcsözik belőle.

Az anyagi bevételek csökkenése vagy megszűnése

Ezt nem kell magyarázni, hogy miért olyan nagy nehézség. Akinek nincs, vagy csak kevés tartaléka van, annak rengeteg álmatlan éjszakát okozhat az aggódás, a félelem a szegénységtől. Sőt, sokakat nemcsak a szegénység, hanem a nincstelenség is fenyegethet. Könnyű a filmek és a könyvek hősnőire hivatkozni és fogadkozni, hogy menni fog, de a nélkülözés közben nagyon nehéz nyugodtnak maradni és nem hibáztatni a másikat.

Javaslat: Alaposan gondold át, mire van valójában szükséged a bevásárlásnál. Mit tudsz nélkülözni és mi az, amiből felesleges raktározni, mert úgyis megromlik, tönkremegy.

A „köszönöm”, „kérem” és a „bocsánat” szavak ismeretének hiánya

Apróságnak tűnhet, de ezeknek a szavaknak az üzenete, vagy éppen a hiányuk üzenete nagyon mélyre hatol az ember lelkében. Egy-egy bocsánatkérő szó egészen gyógyító tud lenni. A köszönöm szívet melengethet. A kérés pedig kedves gesztus és azt üzeni, hogy a másik nem szolga, hanem társ.

Javaslat: Esténként gondold át a napodat, hogy mennyire tudatosan használtad ezeket a szavakat. Másnap a visszatérő helyzetekben próbálj meg tudatosabb lenni!

Most próbálunk hobbit találni magunknak

A szabadidő, a kikapcsolódás hatékony megélése legtöbbször valamilyen hobbitevékenységen keresztül történik: olvasás, rajzolás, főzés, fafaragás, kirakózás, futás… Akinek nincs hobbija, az vagy a tévé előtt reked a hirtelen felgyülemlett szabadidejében, vagy a családját kergeti őrületbe, mert mindig láb alatt van. Egyik sem túl jó.

Javaslat: Próbálj ki pár lehetőséget, ami most is kéznél van ottnon! (olvasás, barkácsolás, főzés, dekorálás, kézműveskedés, kondizás…)

Nincs rendszer a napokban

Az összezártság és a „kényszerszabadság” nem azt jelenti, hogy nincs semmi dolgunk. Kifejezetten idegesítő lehet, ha a home office-ban dolgozó fél azt látja, hogy a másik csak tétlenül henyél otthon. De az unatkozó félnek sem jó ez, mert egy idő után azt fogja érezni, hogy ő nem olyan értékes tagja a családnak, ráadásul számára érthetetlen módon mindenki feszült lesz, amikor vele beszél.

Javaslat: Készíts napirendet, amihez tarthatod magad vagy tarthatja magát a család. Így nem fogsz szétfolyni és rengeteg apró dolgot elintézhetsz, amit máskor nem. Ez pedig nettó boldogság! Ja, és kelj fel időben akkor is, ha nem mész sehova!

Lábánné Hollai Katalin

Lábánné Hollai Katalin Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás