2020. 03. 16.

3 + 1 dicsőítő dal nagyböjtre

Habár nagyböjt elsősorban az elcsendesedés időszaka, mégis szívből ajánlok néhány olyan dicsőítő dalt, amelyek a dalszövegük és a dallamuk szempontjából kifejezetten segítik az elmélyülést a bűnbánati hetek alatt. Most ebben a nehéz időszakban még inkább fontos, hogy megnyissuk a szívünket Isten felé.

1. Ararat Worship Collective – Dávid Fia

„Dávid fia, könyörülj rajtam,

Érints meg ott, hol ember nem segít

Dávid Fia, könyörülj rajtam

Ez a megtört szív most Téged hív

Segíts!”

Mi más emlékeztetni jobban a bűnbánatra és arra, hogy mennyire kis törékeny emberi lények vagyunk és mennyire szükségünk van napi szinten Isten irgalmára, mint ez a néhány sor? Ki más lenne az, aki még csak tized annyira is segíteni tud ebben a zűrzavarban megőrizni a békét és a reményt, mint maga a Jóisten?

2. Prazsák László – Feljebb mindennél / Lenny LeBlanc – Above all

Nem is olyan régen bukkantam rá erre a gyöngyszemre, amely talán nem a legismertebb dicsőítő dalok közé tartozik, de annál szívbe markolóbb a refrénje, egy gyönyörű dallammal társítva:

„Szenvedtél fönn, a keresztfán,
Azért éltél, hogy értem meghaljál.
Mint rózsaszál a sárba taposva,
Te bűnhődtél helyettem, ó Uram!”

Sokszor tapasztaljuk azt, hogy habár tudjuk és egy tucatszor végig gondoltuk már, hogy Jézus annyira szeretett minket, hogy az életét adta értünk, mindenkiért, érted is és értem is, de valahogy ez megmarad az értelem szinten, és a szívünk mélyére nem jut el. Vagy nem teljesen úgy jut el, hogy abból egy óriási mély felismerés születhessen.

Nagyon könnyen bele tudunk esni abba a hibába, hogy túlzottan másokhoz viszonyítjuk magunkat, elveszítjük az önbizalmunkat és elfelejtjük meglátni magunkban az értéket. Azt az értéket, amely olyannyira drága, hogy Jézus az életével fizetett érte. Ő, aki azért élt, hogy meghaljon értünk.

Magyar verzió:

Eredeti verzió: 

3. Csiszér László – Hosanna / Hillsong United – Hosanna

Szerintem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ezt a dalt azért tettem bele a listába, mert kifejezetten Virágvasárnap jut róla eszembe. Hisz akkor emlékezünk meg arról, hogy Jézus bevonult Jeruzsálembe és Hozsannát énekeltek az emberek a tiszteletére. Azonban, ha egy kicsit átemeljük a hétköznapokba, akár napi szinten is beépíthetjük ezt a dalt az életünkbe, hiszen bármikor aktuális, hogy megnyissuk a szívünket Jézus előtt, akár azáltal is, hogy ezt énekeljük:

„Hozsánna,hozsánna,
Jöjj megváltó Királyunk!”

Magyar verzió: 

Eredeti verzió: 

+1. Ararat Worship Collective – Hova mennék

„Hova mennék, ha nem Hozzád

Uram szólj, mert hallja szolgád.”

Ez a dal talán kilóg a sorból, ugyanis nem kifejezetten kapcsolódik a nagyböjti időszakhoz, viszont most ezekben a hetekben talán annál is inkább szükségünk van arra, hogy felismerjük, hogy csak Isten tud igazán segíteni, Ő a mindenség Ura és az a Valaki, akihez bármikor mehetünk, sosem fordul el tőlünk. Ez a dal segíthet abban, hogy kicsit hátra hagyjuk a félelmeinket és merjünk Istenben bízni, Hozzá menekülni, és követni Őt!

 

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Nagy Barbara Zenék
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás