2020. 03. 09.

„Őszintének lenni mindenféle színház nélkül” – Bellovics Gábor

A fiatalokkal való őszinte párbeszédről és a lelkivezetésről is beszélt Bellovics Gábor jezsuita szerzetes a közmédia „Katolikus krónika” című műsorában.

Bellovics Gábor jezsuita szerzetessel forgatott a Katolikus krónika című vallási műsor: a fiatalok körében kifejezetten népszerű pap maga is fiatal, hiszen éppen krisztusi korban van. Nemcsak ő, hanem a Mária utcában lévő jezsuita közösség is vonzza az egyetemistákat, akik közül sokan ott találnak lelki menedéket – és kapnak nagyon mély Isten-élményeket. Ennek kulcsa pedig az őszinteség – amelyről így nyilatkozott a jezsuita szerzetes:

„Nagyon otthon érzem magam Budapesten, ez a város gyönyörű! Különleges helyzetben vagyunk, mert a templomunk közösségének többsége fiatal egyetemista, vagy fiatal felnőtt. Nagyon egyszerű őket megszólítani, mert nem kell mást tennünk, mint őszintének lenni, mindenféle manír és színház nélkül. Őszintén kell velük beszélni, prédikálni, elérhetőnek lenni. Az örömhír átadásának az az elsődleges feltétele, hogy azt te magad is éld! Nem csak szóval és tettel kell hirdetnünk Isten igéjét, hanem mélységes meggyőződéssel is.” 

Gábor atya – akit két és fél éve szenteltek pappá – a lelkivezetésről is érzékletesen mesélt az interjúban:

„Nem vagyok az a típus, aki mindig mindenen meghatódok, de amikor az emberekkel beszélgetve találkozhatok azzal, ami bennük van, akkor egyáltalán nem esik nehezemre együttérezni. Ez a lényege a lelkivezetésnek: hogy együtt összehangolódva, oda tudjunk figyelni az Istenre, aki gyógyít. De ezt csak biztonságos közegben lehet megtenni, úgy hogy aki beszél hozzám tudja, hogy én ítéletmentesen vagyok ott, mint egy útitárs. Van erre egy gyönyörű mondat: a lelkivezetés kicsit olyan, hogy én odaállok melléd, és ha nálad abban a pillanatban esik az eső, akkor egy kicsit én is vízes leszek.”

A teljes beszélgetés ide kattintva megnézhető.

Fotó: jezsuita.hu

Borítókép - Fotó: jezsuita.hu
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás