2020. 03. 09.

#csakegygondolat – Ideje lenne felébredni

Szükségünk van az egyenes beszédre, főleg most, amikor mások érzékenysége sokkal fontosabb lett az igazság kimondásánál. Szeverényi János evangélikus lelkész kijózanítóan ír Facebook-bejegyzésében a kultúránkat átjáró hamisságról, csúsztatásról.

A Széchenyi fürdő gyógymedencéjében beszélgettem egy nyugdíjas tanárral, aki azt bizonygatta, hogy ő azért ateista, mert nem hiányzik neki Isten. Szíven ütött ez a mondat. Többek között azért is, mert az ateizmushoz erős hitre van szükség.

Átjárja, átitatja életünket, kultúránkat a hamisság, csúsztatás, mellébeszélés.

A történelemben talán először jön létre egy kultúra, amely vallástalan, amely Isten nélkül szeretne élni.

A mai vallástalanság előzménye Isten trónfosztása. Az ember magát tette istenné. Úgy él, beszél, gondolkodik, ahogy neki tetszik. Ebből következik a zűrzavar, értékvesztés. Ez a fajta liberalizmus, az ősbűn tombolása, amely lejáratja, tönkreteszi a szabadságot. „Csakugyan azt mondta az Isten…?” (1Móz 3,1b) Az Örökkévaló féltve szeret minket. Óv a céltévesztéstől és annak következményeitől, fájdalmaitól.

hirdetés

Ezért mondta a prófétán keresztül:

„Jaj azoknak, akik azt mondják, hogy a rossz jó, és a jó rossz, és akik azt állítják, hogy a sötétség világosság, és a világosság sötétség; azt állítják, hogy a keserű édes, és az édes keserű!” (Ézs 5,20)

Ideje lenne felébredni, mert a bűnnek nincs határa, a lejtőn nem lehet megállni. Jézus a szabadító, de senkit nem fog berángatni az üdvösségbe.

*

Drága Uram, te látod szívemet. Hiszek benned. Megkereszteltek, konfirmáltam, időnként templomba is járok, olvasgatom a Bibliát, de néha összezavarodom, bukdácsolok. Erőmet meghaladó nyomás alatt tartja hitemet a világban működő istentelenség, szabadosság, hamisság. Uram, könyörülj rajtam, bűnösön! Ne hagyj elveszni! Öntsd ki szívembe Szentlelkedet, az erőnek, józanságnak, szeretetnek Lelkét! Adj megtérést, megújulást, aki magad vagy az út, az igazság és az élet. Ámen.

Szeverényi János evangélikus lelkész

#csakegygondolat
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Vlad Dracul 2020. 03. 10. 17:06

    Az ateizmus nem hit kell, hanem gondolkodás. A hit az, amihez nem kell gondolkodni, csak birkán elhinni dolgokat. És az az egyház, kormány, amely tagadja az evolúciót, támogatja a kreacionizmust, remélem, hogy a történelem szemétdombján végzi.

  • Válasz Németh Rezső 2020. 03. 10. 22:03

    A mi Lutherünk erősen ludas ebben. Végre 500 év alatt sikerült beleverni a fejekbe nem kötelező NEM KÖ_TE-LE-ZŐ templomba járni. Mára elhitték…. Sikerült egy olyan kultúrát felépíteni , hogy nincs szövetség sátra, nincs ott a Szentek Szentje , nincs ott az Úr ,s ha mégis, mi visszük oda magunkban az Istent. Ha van kedvünk. Ha a szombat esti buli nem húzódott el. A katolikusok is miattunk lettek ilyenek. Elváltak Szentséggyalázók tiszta lelkiismerettel. Teljesem igaz az evangélikus elv : nem kötelező. Kb. úgy mint a nemkötelező disznótor. De majd a pokolban hemzsegve modjuk mért ezt hangsúlyoztuk a legjobban . Lányom a lelkészek jobbkeze az ifjusági munkában . De ebben az évben még csak kettőször volt istentiszteleten. A pásztorok legeltetnek , de nem a füves legelőkön. Nem csalom meg őseimet de lelki katolikusnak tekintem magam.