2020. 03. 05.

„Az intézkedések kötelezőek” – reagált kérdéseinkre az MKPK

Rendkívüli intézkedéseket vezetett be az MKPK Titkársága a koronavírusra való tekintettel, többek között azt kérik a hívőktől, hogy csak kézbe áldozzanak, és ne fogjanak egymással kezet. Az intézkedésről Tóth Tamás atyát, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárát kérdeztük. 

Ahogyan azt már korábban megírtuk, rendkívüli intézkedéseket vezetett be az MKPK Titkársága a koronavírusra való tekintettel. A 777 csapatának tagja, Bese Gergő atya szerint az intézkedések fontosak és időszerűek, bár még finomításra szorulnak. 

Az intézkedéssel kapcsolatban alábbi kérdéseinkkel kerestük meg Tóth Tamás atyát, az MKPK titkárát.

  1. Mi indokolta, hogy a mai napon tette meg a rendelkezését az MKPK?
  2.  Mikor lép életbe a rendelkezés?
  3. A közleményen kívül milyen módon lesz tájékoztatás? Lesz-e erről püspöki körlevél a szentmiséken?
  4. Kötelező érvényű-e a plébánosok felé, hogy tartsák be ezeket az intézkedéseket?
  5. Milyen következményekkel járhat, ha mégsem történik meg a rendelkezés bevezetése- például ha szájba áldoztatás marad.
  6. Egyeztettek-e állami/egészségügyi hivatallal a rendelkezésekről?
  7. Nem tartanak-e, hogy az intézkedések esetleg növelik a pánikhangulatot?

Kérdéseinkre az alábbi választ kaptuk Tóth Tamás atyától, melyet változtatások nélkül közlünk:

„Tegnap este került nyilvánosságra az a hír, hogy Magyarországon is vannak koronavírussal fertőzött személyek. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai a rájuk bízottak iránt érzett felelősségtől vezérelve tartották fontosnak a megelőző intézkedések életbe léptetését, amelyek a mai nappal hatályosak. A sajtó tájékoztatását megelőzően az Egyházmegyei Hivatalok megkapták a rendelkezés szövegét, amelyet továbbítanak a plébánosok, illetve a papság felé.

A főpásztorok döntésének megfelelően az intézkedések kötelező érvénnyel bírnak. Mint minden más, egyházmegyéket, illetve a papságot érintő rendelkezés esetében, ebben az esetben is a szabályok betartása feletti őrködés a területileg illetékes egyházi hatóság feladata. A most életbe léptetett szabályokról az elmúlt napokban, már a koronavírus magyarországi megjelenését megelőzően folyamatosan egyeztettünk és ezután is egyeztetünk az illetékes állami szervekkel, így a Miniszterelnökséggel és a Emberi Erőforrások minisztériumával is.

A katolikus iskolákban emellett természetesen érvényes minden, az oktatási intézményekre már korábban kiadott, vagy ezt követően kiadásra kerülő rendelkezés. Az intézkedéseink megelőző jellegűek, reményeink szerint templomba járó híveink és a szélesebb értelemben vett közösség megnyugtatását és biztonságérzetét szolgálják.”

Interjú

3 hozzászólás

  • Válasz szl 2020. 03. 05. 18:50

    Aztán elfelejtenek szólni, hogy újra lehet nyelvre áldozni…

  • Válasz dr.Morcz 2020. 03. 08. 23:26

    Kedves Testvérek, ez egy időleges rendelkezés. Ha valaki koronavírus-fertőzött és így járul szentáldozáshoz, akkor nyelvre áldozáskor a pap kezére, onnan pedig másokra is kerülhet kórokozóból. A vírust sem a szentostya, sem a szenteltvíz nem öli el – ezek „gyógyíthatnak” testi értelemben is (bár ezt csodának minősítenék valószínűleg), de elsősorban lelki értelemben gyógyítanak, ezt mindnyájan megtapasztalhattuk.
    Jézus a Főparancsban Isten szeretete után közvetlen azt mondja: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Ebből levezethető a felelősség is a másik ember iránt – nem fertőzhetjük meg egy potenciálisan halálos betegséggel azért, mert a saját megszokásainkat vagy hitbéli kérdéseinket nem tudjuk félretenni. Nem tudok azzal egyetérteni azzal, hogy mert az MKPK rendelkezése szerint sosem lehet kötelezővé tenni a kézbe áldozást, most valaki úgy érzi, ez neki „jár”. Szentáldozáshoz járulni kegyelem, ami nem „jár” automatikusan. Nem tudom, hogy ha a saját (lelki) kényelmemet saját magam, vagy a másik, áldozáshoz járuló testvér egészsége, esetleg élete elé helyezem, egyáltalán áldozhatok-e. Nekem pl. ez lenne, ami „nem férne össze a lelkemmel”, ahogy valaki fentebb írta. Nekem sem öröm, ha nincs szenteltvíz, vagy ha azt látom, más nem úgy áldozik, ahogy szeretné – de ezeket a lemondásokat pont, hogy felajánlhatjuk másokért és magunkért. Talán ha ezt is figyelembe vesszük, akkor könnyebb…