2020. 03. 05.

“A papokat és a hívőket is védi az intézkedés” – Bese Gergő atya

Több embert is tervezünk megszólaltatni az MKPK közleménye kapcsán, amelyben többek között a szájba áldozás és a  miséken lévő kézfogások ideiglenes beszüntetését kérik a koronavírus miatt. Elsőként Bese Gergő atya, iskolalelkész, a 777 csapatának tagja értékelte a fejleményeket.

Habár vannak még finomításra váró kérdések, időszerűnek és fontosnak tartja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia koronavírussal kapcsolatos rendelkezéseit Bese Gergő atya. A fiatal római katolikus pap szerint a kérések a papok és a hívek védelmét szolgálják:

“A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia reagált a nemzetközi, és most már hazai hangulatra, így az influenzajárványok idején már megszokott óvintézkedéseket vezetett be – talán most ezúttal kicsit szigorúbbakat is. Vannak apró kérdések, amelyeket még tisztázni kell, például hogy mi lesz a görögkatolikus testvéreinkkel, akiknél nincsen kézbe áldozás. A gyóntatásnál való rendelkezéseknél még pontosítani kell, hogy mi a helyzet azoknál a helységeknél, ahol szemtől szemben ülve történik a gyóntatás. 

A szájba áldozásnál sokszor fordul elő, hogy óvatlanságból a hívő megnyalja a pap kezét – sőt előfordul, hogy megharapja… Ezért kérik a püspökök, hogy most kézből legyen az áldozás. Lengyelországban egyébként a papok gyakran kendővel a karjukon áldoztatnak, és ha előfordul “baleset”, akkor megtörlik a kezeiket. 

hirdetés

Az MKPK véleményem szerint időben hozta meg a döntését, mivel figyelembe kellett venniük, hogy a hívek nagy része idős, így különösen is veszélyeztetett. Muszáj volt megszólalnia a püspököknek, mivel lassan már az utolsó bélyeggyűjtő klub is reagál a koronavírusra, fontos volt a közlemény. Nem pánikhangulatot keltve hetekkel azelőtt, hogy megérkezett volna hazánkba a vírus, de nem is tétlenkedve, amikor már látjuk, hogy itt van. Fontos, hogy a hívek és a papok is együttműködjenek, hiszen őket védi ez a határozat.”

Se kézfogás, se nyelvre áldozás – rendkívüli intézkedéseket vezetett be a püspöki kar

 

Martí Zoltán

Fotó: Bodnár Patrícia

Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz aksi 2020. 03. 05. 22:57

    szájból aldozas? tenyleg senki sem olvassa at a cikket, mielott megjelennek?