2020. 03. 04.

“Nem lemondtam valamiről, hanem döntöttem valami mellett” – apácákkal forgatott az RTL Klub

Két éven át szervezte Lukács Gabriella, az RTL Klub riportere azt a forgatást, amely során a Szociális Testvérek Társaságának noviciáit és már fogadalmat tett tagjait mutatta be. Megérte a hosszas várakozás, hiszen a Fókusz című műsorban egy átfogó, színes és kimondottan értékes anyagot láthattak a nézők.

A Szociális Testvérek Társasága annyiból különleges, hogy formájuk nem hagyományos szerzetesrend, a közösség kánonjogi formája apostoli élet társasága. A közösség tagjai tisztasági, szegénységi és engedelmességi fogadalmat tesznek és Istennek szentelt életüket a világban élik meg, sokaknak van világi munkahelyük. Habitust nem viselnek, csak egy medált, illetve jegygyűrűt.

Magyarországon 775 apáca van jelenleg – a Fókusz című műsor pedig többek között arra a volt kíváncsi, hogy miért választja valaki ezt a hivatást. Törőcsik Júlia Mária pszichológusként dolgozott, 30 évesen azonban ráeszmélt arra, hogy Isten más útra hívja:

“A párommal ültünk a moziban és néztük a “Ments meg, Uram!” című filmet, amelyben egy apáca megment egy halálraítélt embert. Emlékszem, hogy mekkora hatással volt rám, a barátom pedig nézett rám, hogy mi történik velem. Nagyon nagy lépésnek tűnt ez az életemben: saját fizetésem volt, autóm, kialakított életem, így nyílván azon gondolkodtam, hogyan fogom ezt a változást bírni, ennyi nővel össszezárva. Néhány barátom nem is értette, hogy mi ez az élmény, amiben részem van. Nem lemondtam valamiről, hanem döntöttem valami mellett.”

hirdetés

A kisfilm részletesen mutatja be a Szociális Testvérek életét, a novíciák lépéseit a fogadalmuk felé. Többen közülük még csak a jelentkezési idejüket töltik, amely egy hosszabb időszak, hogy valóban átgondolhassák és komoly szándékkal választhassák a szerzetesi életet. 

“Az hogy itt vagyok, az nem azt jelenti hogy bezárták rám a vaskaput. Egy olyan rendben vagyok, amely kint él a világban: oda vihetem az Istent, ahol szükség van – mindezt úgy hogy ezt direkt módon nem látják”  – mondta el az interjúban Liliom Emese novícia.

“Attól, hogy beléptünk egy szerzetesrendbe még nem szűntünk meg férfinak és nőnek lenni. Nagyon fontos, hogy ne fojtódjon el a nőiségünk! Ahogy egy házasság során is elkezdhet az ember vonzódni máshoz, úgy ez nálunk is megtörténhet: a fontos kérdés, hogy tudok-e hűséges maradni a döntésemhez” – szögezte le Jobbágy Borbála.

Annyiból is tabu döntögető a riport, hogy bemutatja az apácák “másik oldalát” is: a nagyokat nevető, vidáman társasjátékozó közösséget is, de látjuk az együtt zenélő, dicsőítő énekeket éneklő zenekart is.

“Általában a vasárnap nálunk a szabadabb nap, olyankor néha társasjátékozunk, van hogy gördeszkázunk, míg mások futnak vagy úsznak” – mesélte Mészáros Csenge mosolyogva.

“Lemondásból nem lehet élni: ha azt nézném, hogy miről mondok le, akkor lehet kicsit elszomorodnék. De odaadásból lehet! Nem az van bennem, hogy bizonyos dolgokról lemondok, hanem arról van szó, hogy teljesen odaadom magam az Úrnak” – fogalmazta meg a fontos gondolatot Földváry Katalin

A riportot a “KV Blog” oldalán fedeztük fel.

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás