2020. 03. 04.

Gondolkodjunk józanul a koronavírusról

A média különböző felületein sajnos sokszor a pánikkeltéssel találkozunk az utóbbi hetekben a koronavírus-járvány kapcsán is. Fontos, hogy ezekből az információkból ki tudjuk szűrni azokat, amelyek tényleg fontosak számunkra.

Valószínűleg nincs olyan ember Magyarországon, aki nem hallott a koronavírus-járványról, hiszen az utóbbi hetekben mindenhonnan ez folyik a médiából. A cikkek és híradások többsége arról szól, hogy hány újabb fertőzöttje vagy halálos áldozata van a világ egyre több pontján feltűnő járványnak. Arról már kevesebbet olvasni és általában csak félmondatokban, hogy mennyien gyógyultak meg. Pedig arányaiban utóbbiak jóval többen vannak.

Rengetegen írnak arról posztjaikban, hogy mire figyelj, és hogyan előzd meg a koronavírust. Az utóbbi napokban döbbenten láttam, hogy Budapesten több szupermarketben is jelentősen megcsappant például a tészta, a rizs vagy a konzervkészlet. Természetesen fontosnak tartom a megelőzést és az sem baj, ha az ember felkészül minden eshetőségre, de szerintem keresztényként az is fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a pánikhullám rajtunk is eluralkodjon.

hirdetés

A pánik, egyes definíciója szerint kétségbeesett rémületet jelent, amiben a menekülési kényszer felülbírálja a józan észt. Márpedig a hitünk fontos része, hogy józanul tudjunk gondolkodni váratlan helyzetekben is. Jézus ugyanis nem arra hív bennünket, hogy pánikoljunk, hanem arra, hogy mindig álljunk készen és bízzunk Isten szeretetében. Ha olvassuk a különböző híreket, akkor mérlegeljünk és mindig gondolkodjunk józanul. Ami pedig még különösen fontos, hogy imáinkban is hordozzuk, hiszen Jézus is mondja:

„Tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek.” (Mt 6,8)

#csakegygondolat Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás