2020. 02. 28.

Asia Bibi: Megbocsátottam az elítélőimnek

A pakisztáni keresztény Asia Bibit istenkáromlás miatt ítélték halálra még 2009-ben. A médianyilvánosságnak és a világméretű felháborodásnak köszönhetően tíz év után szabadulhatott a börtönből, de a mai napig kap fenyegetéseket. Az Aleteia Párizsban készített interjút vele. 

Asia Bibi történetét mindenki ismeri. Az ártatlanul elítélt keresztény nő neve az évek során a pakisztáni blaszfémia törvények elleni küzdelem szimbólumává vált. 2009-ben azért ítélték halálra, mert munka közben ugyanabból az edényből ivott vizet, mint a muszlim nők. Az Aletei exkluzív interjút készített a meghurcolt asszonnyal. 

“Nagyon elszigetelten éltem (a börtönben), és mindent megtettem azért, hogy nagyon kevés hangot adjak ki” – mesélte arra a kérdésre válaszolva, hogyan néztek ki a mindennapjai a börtönben. “De mindenek fölött, minden egyes pillanatban Istent hordoztam a szívemben. Minden nap imádkoztam.”

Asia Bibi börtönévei alatt nagyon ritkán láthatta családját, gyermekeit, akik nem voltak nagyobb biztonságban anyjuknál. A lelki jelenlétét igeversek memorizálásával és a Biblia rendszeres olvasásával őrizte meg. 

“Tudtam, hogy az imádság segíteni fog rajtam, és rengeteg jel is erre ösztönzött. Például egyik este egy papot láttam az álmomban, akivel bibliai verseket recitáltam. Amikor kinyitottam a szememet, emlékszem, egészen megdöbbentem, hogy már nem látom. Arra gondoltam, talán Isten küldött egy jelet nekem, és meg kéne tanulnom azokat a verseket, amik tartották bennem a lelket.” 

hirdetés

Az egyik részlet, ami bevallása szerint folyamatosan előjött benne a következő volt: Az Úr a te szabadítód. Asia Bibi férje szintén keresztény, aki lehetőségei szerint rendszeresen látogatta feleségét a börtönben, és tájékoztatta az ügyének alakulásáról. Tőle tudta meg a kinti híreket, így azt is, mekkora nemzetközi érdeklődés fordult felé. 

Arra a kérdésre, vajon megbocsátott-e elítélőinek, Asia Bibi így felelt:

“Igen, megbocsátottam nekik. Megbocsátottam azt a tíz évet, amit börtönben töltöttem, távol a családomtól. Megbocsátottam nekik, egészen a szívem mélyéről.”

A teljes angol nyelvű interjú ITT olvasható el.

Kép forrása: Aleteia – Timothée Dhellemmes

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás