2020. 02. 21.

Ki teremtette Istent? – Református lelkész és katolikus pap kapta meg a meglepő kérdést

A Szólj Be a Papnak! videósorozat legújabb részében azt a nehéz kérdést tették fel egy református lelkésznek és római katolikus papnak, hogy “Ki teremtette Istent”?

A Szólj Be a Papnak! az elmúlt évek egyik legjobb keresztény “találmánya” itthon – legalábbis szerintem. Papok és lelkészek tabuk nélkül válaszolnak kérdésekre, gyakran teljesen kiszakadva az egyházi közegből. Ez azért is fontos, mert így tényleg valóban lehet evangelizálni, új embereket megszólítani, a kereszténységgel kapcsolatos sztereotípiákat ledönteni. Másrészt pedig lehetőség van arra, hogy értelmes, intelligens és jó humorú lelkészek és papok kerüljenek “rivaldafénybe” – illetve inkább az üzenetük, ami jóval lényegesebb mint a személyük.

hirdetés

A fiatalos stílus sok embert vonz, több vidéki városban és Budapesten is “megszaporodtak” az események, illetve az utóbbi időben már rövid videókat is készítenek. A legújabb – kevesebb mint kétperces – felvételen Törő András római katolikus és Kovács Gergő református lelkész kapta meg a nehéz kérdést: “Vajon ki teremtette Istent?”. Kívülről úgy tűnik, mintha a kérdés meglepte volna a megszólalókat, az egyik kommentelő szerint “mattot” is kaptak, de azért ez erős túlzás.

A kérdés nehéz, és lehet hogy a teológia szakon ennél filozofikusabb válaszok is  születtek már, mégis érdekes a lelkész és a pap – hasonló – érvelése:

Te mit válaszolnál a kérdésre? Írd meg kommentben, hogy cikket írhassunk belőle!

Videók
hirdetés

6 hozzászólás

  • Válasz Fülöp István Marcell 2020. 02. 21. 20:45

    Istent nem teremtette senki. Per definitionem Isten az a létező, aki nem mástól származik. (Ez nem keverendő össze a Szentháromságon belüli származással, ami egy másik kérdés.)

    Hogyha a világon létező dolgokat, és azok egymástól való származását egy gráffal ábrázoljuk, akkor kell lennie pontosan egy létezőnek, amelyik semelyik másik létezőtől nem származik. (Aquinói Szt. Tamás ezt úgy magyarázza, hogy nem lehet a végtelenbe menni.) Filozófiailag ez Isten meghatározása és bizonyítása.

  • Válasz rianas 2020. 02. 22. 12:33

    Az ember számára az Isten fogalmához hozzátartozik az, hogy Ő a Végső Ok. Ő az, akitől minden, ami van, származik, és Ő nem származik senkitől. Maga a Létezés. Térben és időben végtelen. Ezért ez egy értelmetlen kérdés. Fizikából se tehetek fel olyan kérdést, hogy milyen erő az, amelyik nem hat semmire. Mert az erőt a hatásából lehet felismerni. Vagy hány fok van az Abszolút Nulla fok alatt?

  • Válasz Dominicus 2020. 02. 22. 13:00

    El kellene olvasni a következőket erről a kérdésről:
    Kiv 3,14 “Vagyok a ki vagyok” tehát Isten a létigével definiálja önmagát – mivel ő az öröktől fogva Létező.
    Amit a Pap és a Lelkész idézett, az Krisztusra vonatkozik, az a Niceai hitvallásban van benne, mint a keresztény hit alaptétele Jézus Krisztus személyéről.
    Azonkívül még Ján 1,1 és 1,14 is fontos támpont ebben a kérdésben.

  • Válasz Géza 2020. 02. 24. 10:29

    Itt minden hozzászóló számára egyértelmű, hogy Istent nem teremtette senki, hanem csak úgy van.
    De ezzel az erővel miért nehéz azt elképzelni, hogy a világot nem teremtette senki, hanem csak úgy van?
    Érdekelne, hogy ezt hogy látjátok.

    • Válasz Németh Rezső 2020. 02. 25. 22:42

      Nagyon jól megvilágítottad a hitetlenség lényegét. Aki a világot tartja evidenciának miben különb az állatoknál? A birka is tudja hogy a világ van. Ha kérdenéd mért van azt mondaná csak úgy.

  • Válasz Fülöp István Marcell 2020. 02. 25. 16:20

    Kedves Géza!

    Ebben az esetben a világ lenne az isten, ez a panteizmus. (Ezzel szemben a kereszténység vallja, hogy Isten a világtól különböző létező.) De bármit azonosítasz istennel, az a lényeg, hogy kell lennie pontosan egy Istennek. Ebből pedig sok minden következik az Istennel való viszonyodra nézve.

    Üdvözlet!