2020. 02. 21.

A londoni Szent Pál-katedrálist akarta felrobbantani egy merénylő

Saját bevallása szerint a londoni Szent Pál-székesegyházat akarta felrobbantani egy brit öngyilkosmerénylő-jelölt. A 36 éves Safiyya Shaikh, aki Michelle Ramsden névben született Londonban, pénteken állt a londoni központi büntetőbíróság elé.

Safiyya Shaikh az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet támogatója volt – írja az MTI. Shaikh-ot tavaly októberben vették őrizetbe egy kiterjedt elhárítási akció eredményeként.

Két hónappal őrizetbe vétele előtt két, magát szintén terrorszimpatizáns házaspárnak kiadó titkosszolgálati tisztnek mondta el részletesen tervét, és tőlük kérte, hogy szerezzenek neki pokolgépet a tervezett merénylethez. Az ügyészek által a bíróságon bemutatott – Shaikh által egy online portálon a titkosszolgálati tiszteknek továbbított – üzenetekben az olvasható, hogy a merénylőjelölt „nagyon sok embert” akart megölni, és ennek helyszínéül az anglikanizmus londoni főtemplomát, a Szent Pál-katedrálist szemelte ki.

Az üzenetekből az is kiderült, hogy Safiyya Shaikh karácsonykor vagy húsvétkor akarta elkövetni a terrorcselekményt.

A vádirat szerint fel is kereste a London belvárosában található hatalmas székesegyházat, videót készített róla, és ezt elküldte az általa támogatóknak hitt titkosszolgálati ügynököknek.

A videóhoz mellékelt üzenetében közölte, hogy a kupola alatt akarta felrobbantani a pokolgépet, és le akarta rombolni az egész templomot. Safiyya Shaikh ellen a hatóságok terrorcselekmény végrehajtására tett előkészületek címén emeltek vádat. Shaikh az Old Bailey pénteki tárgyalásán elismerte, hogy terrortámadás elkövetésére készült.

Az ügyben várhatóan májusban születik ítélet.

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás