2020. 02. 13.

Ferenc pápa elutasította a cölibátus részleges feloldását

Ferenc pápa nem engedélyezte a nős férfiak részleges papi felszentelését, amit az Amazonas térségben fellépő súlyos paphiány miatt vettek fontolóra.

A tavaly októberi szinóduson 184 püspök támogatta azt a kezdeményezést, hogy idősebb, nős férfiak esetében tegyenek kivételt, és engedélyezzék a papi hivatás ellátását ott, ahol a hívők gyakran évente csak egyszer találkozhatnak egy misén. Ferenc pápa állásfoglalása értelmében azonban a nőtlenség feloldása csak részben oldaná meg az ott kialakult helyzetet – írja az Euronews. Ferenc pápa azt javasolta a püspököknek, hogy azokat bátorítsák, akik hittérítőként szolgálnának Amazóniában.

Korábban Ferenc pápa a német Zeitnek azt nyilatkozta, hogy fontolóra veszi a viri probati, a bizonyított hitű nős férfiak lehetőségét.

hirdetés

A nyilatkozat hatására parázs vita alakult ki, sokan úgy vélik, ez a lépés a papi nőtlenség teljes feloldását eredményezné. 

Szerdai nyilatkozatában az egyházfő annak a lehetőségét is elvetette, hogy nők szolgálhassanak diakónusként, szerpapként.

Forrás: Euronews

Kép: Vatican News

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás