2020. 02. 12.

Pedig én imádkoztam érte – 8 gondolat az imáról

Miért van az, hogy vannak imák, amelyekre évek óta nem kapunk választ? Ez azt jelentené, hogy nem elég a hitünk? Vannak imák, amelyeket Isten meghallgat, másokat pedig nem? Ehhez hasonló kérdéseket tesz fel Bolyki László zenész, lelkigondozó. Előadásából szemlézünk most nyolc kiemelkedő gondolatot, de érdemes a teljes videót megnézni.

1. Az ima találkozás Istennel és a vele való személyes kapcsolat egyik formája. A lényege, hogy minőségi időt töltünk egymással és figyelünk egymásra.

2. Miért kellene egyáltalán kérnünk bármit Istentől, ha ő ismeri a vágyainkat és a szükségleteinket is? Azért, hogy egyre inkább megismerjük Őt, és az Ő akaratát, ezzel párhuzamosan persze önmagunkat is. Minél inkább megismerjük Őt, annál inkább belesimulunk akaratába, és annál inkább el tudjuk mondani, hogy „Legyen meg a Te akaratod!”, illetve annál inkább valósággá válik majd, amit az imáink végén szoktunk mondani: „Jézus nevében, ámen”. Amit már valóban Jézus nevében, azaz Jézus felhatalmazásával kérünk, az be is fog teljesedni. Addig viszont csak keresztvízzel leöntött varázsige, hogy „Jézus nevében”, ami hála Istennek nem működik.

3. A vészfék-ima az, amikor mindent, amit lehet megteszünk emberi erőből és utolsó mentsvárként az imához fordulunk. Mennyivel jobb lenne folyamatos kapcsolatban lenni az imán keresztül a Teremtőnkkel!

4. Az a bizonyság, ha valami úgy történik, ahogy mi akarjuk? Vagy az, ha úgy cselekedtünk, ahogy Isten akarja?

5. Azt hisszük, hogy a jó hit az, ha mi kérünk valamit és Isten azt teljesíti. A képünk nem valós, hiszen sokszor csak azokat osztjuk meg egymással, – bizonyságként – amikor valami sikerült. Az imádság viszont nem arról szól, hogy mi befolyásoljuk Istent.

6. Jézus is azt mondta, hogy ne tegyük az imádságot a kalmárkodás helyszínévé. Ha az imádság egy üzlet, akkor Isten azért nem teljesíti, amit kérsz, hogy megtanuld, hogy nem az.

7. Minden ima meghallgattatik, mert Isten megígérte! Nem az a fokmérő, hogy teljesül-e a kérésünk, a Biblia is tele van olyan példákkal, amikor Isten nem ad pozitív választ, de figyel és meghallgat. Amikor Pál elmondta, hogy tövis adatott a testébe és kérte a gyógyulást, Isten annyit válaszolt: „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.” /2Kor 12:9./

8. Figyeljük meg a Jézustól tanult imát! „Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben! Szenteltessék meg a Te neved! Jöjjön el a Te országod! Legyen meg a Te akaratod!” Ez gyökeresen megfordítja az alapállást: az én-én-én helyett a te-te-te, vagyis Isten kerül a középpontba. Ekkor történnek a konkrét változások.

 

 

Kép: pexels.com 

Szemle
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Németh Rezső 2020. 02. 15. 19:29

    Arról gondolkodtatok mért hallja Isten az imát? A lelkünket tőle kaptuk , önmagát adta vele. Mivel ő egy oszthatatlan a lelkünk vagyis mi, ő maga vagyunk. Jézus nincs tudati szakadásban tőle. Számtalanszor mondta ő és az Atya egy. A megváltás lényege az hogy általa mi is megszüntessük ezt az elszakadtságot . A Miatyánkban abszolút egyáltalán nem a kérések a lényegesek. Hanem Krisztusal az imában megjelenő egység. Tehát mikor azt mondta igy imádkozzatok nem azt monta ezeket és ezeket kell kérnetek , hanem legyetek egyek velem és hagyjatok engem imádkozni! Már csak mi evangélikusok őrizzük az ősi szokást hogy a Miatyánk alatt szól a harang az hirdetve az egész világnak hé emberek itt most maga az Úr szólalt meg!

  • Válasz Zsanett 2020. 02. 16. 06:35

    Elég nagyképű hozzáállás. Bolyki úr, megbeszélhetné a Jó Istennel.