2020. 02. 12.

116 éves André nővér – Isten éltesse Európa legidősebb lakosát!

Február 11-én ünnepelte a francia André szerzetesnővér 116. (!) születésnapját, aki 1904-ben Avignon közelében, Alès kisvárosában született. Európa legidősebb és a világ második legkorosabb lakosának életéről P. Vértesaljai László emlékezett meg a Vatican News oldalán.

116 év rengeteg idő, de ismerkedjünk meg kicsit, hogyan is kezdődött André nővér élete, több mint egy évszázaddal ezelőtt. Alig egy éves korában elveszítette ikertestvérét. Szülei nem keresztelték meg, 12 évesen pedig Marseille-be került dajkaként. 1920-ban a híres Peugeot családnál dolgozott nevelőlányként Versailles-ban. Nem sokkal később Párizsba került, ahol megtalálta hitét és megkeresztelkedett, valamint elsőáldozó lett. Majd 20 évvel később, 1944-ben kezdte meg a Filles de la Charité közösség noviciátusát.

Huszonnyolc éven keresztül negyven árvának lett a gondozója rendjének Vichy-ben található egyik kórházában. 1963-tól aztán éjszakás nővérként folytatta szolgálatát La Baume-d’Hostun-ban, ahonnan 75 éves korában került idősek otthonába. Ez 41 évvel ezelőtt volt, de azóta sem hagyta el fő foglalatosságát és továbbra is részese életének a rózsafűzér.

hirdetés

2020-ból nézve 1904 valóban nagyon távolinak tűnik. Akkor rendezték a III. nyári olimpiai játékokat, X. Piusznak hívták az éppen aktuális pápát – egyébként André nővér tíz pápát élt meg – vagy éppen a francia-angol egyezménnyel megalakult az antant, hogy csak pár fontosabb eseményt említsünk abból az esztendőből. André nővér 10 éves volt, amikor kirobbant az első világháború és már 35, amikor elkezdődött a második világégés. Az ezredfordulót pedig 96 esztendősként élte meg.

Isten éltessen André nővért!

Forrás: Vatican News

Kép: katholisch.de

Borítókép: ©PHOTOPQR/NICE MATIN/Dominique Leriche ; Toulon, le 6/2/2018 Soeur André, de son vrai nom Lucille Randon, est née à Alès (Gard) le 11 février 1904 et elle est désormais la nouvelle doyenne des Français. Elle fête son 114 eme anniversaire le 11 février prochain. Elle est pensionnaire de la maison de retraite Sainte Catherine Laboure. - The oldest verified person on record in France is sister André Toulon Feb 6, 2018 Foto: Dominique Leriche/MAXPPP/dpa |
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás