2020. 02. 03.

5 lépés a mindennapi Bibliaolvasáshoz

Egyszerű lépések, amelyek segítenek, hogy minden nap több és minőségibb időt tölts Jézussal. 

Hányszor mondta neked az ifivezetőd, esetleg a lelkész vagy a pap, hogy minden nap kéne Bibliát olvasnod?

Tudom, hogy néhányan közületek talán azt gondolják: Bibliát olvasni igazán nehéz, nincs időm rá és egyébként se értem, amit olvasok.

Megértem. Sok keresztény tinédzser küzd a Bibliaolvasással!

De a lényeg ez: minél több időt töltesz személyesen Jézussal, annál jobban megismered őt és annál tisztább lesz a hangja számodra. Megéri!

hirdetés
1. Készíts egy tervet a hosszú távú sikerért

Ne kezd el azzal, hogy megpróbálod végigolvasni az egész Bibliát egy év alatt és minden nap hajnalban egy órát Jézussal töltesz. Talán egy ideig tudod csinálni, de kitartanál ebben hosszútávon? Valószínűleg nem. És aztán kedvetlenné válsz és feladod.

Kezdd kicsiben és készíts egy tervet, ami működik a számodra:

  • Döntsd el, hogy mikor tudsz a mindennapjaidban leginkább 10-15 percet találni arra, hogy időt tölts Bibliaolvasással és imádkozással.
  • Olyan időt válassz, amikor nem vagy különösen fáradt vagy nem sietsz.
  • Olyan helyet válassz, ahol nem zavarnak.
  • Olyan fordítást válassz, amit könnyű megértened.
  • Végül, tudd, hol fogod elkezdeni a Bibliát, mielőtt az olvasásáig eljutnál.
  • Plusz tipp: Azt javasolom, hogy kezdd az evangéliumokkal (Máté, Márk, Lukács vagy János), amelyek mindent elmondanak neked Jézusról vagy válassz más Újszövetségi könyvet, mint a Rómabeliekhez írott levél vagy a Filippibelieknek írott levél. Ha teljesen új vagy a Bibliában, akkor keress egy tervet hozzá, ami segít neked, mint pl.: a YouVersion Bible alkalmazás.
2. A mennyiség helyett a minőség és a következetesség legyen a célod

Jézussal időt tölteni a hét minden napján csodálatos, de tud nehezen megvalósítható is lenni.

  • Ha mind a hét nap nem lehetséges, akkor legyen a cél három vagy négy nap a hétből, és erre törekedj.
  • Azt gondolom, jobb három nap, amikor minőségi időt töltesz Jézussal, mint mind a hét nap sietve kipipálni a Bibliaolvasást a „teendők” listájáról.
  • Isten nem ad arany csillagokat a tökéletes kivitelezésre, az ő célja az, hogy tanulj és növekedj.
  • Plusz tipp: Ha rászánsz pár percet arra, hogy kéred Istent, tanítson azáltal, amit olvasol, nagy minőségbeli különbséget fogsz megélni a Vele töltött időben. Ez az imádság felkészíti a szívedet és az elmédet is, hogy figyelj Rá.
3. Ne gyorsan olvasd, hanem tudatosan
  • Ragadj meg egy tollat vagy egy kiemelőt, amikor olvasod az Igét és keress olyan szavakat vagy mondatokat, amelyek megragadják a figyelmedet.
  • Ha valamin megakad a szemed, karikázd be, húzd alá vagy emeld ki a kiemelő filccel.
  • Ha nem szeretnél írni a Bibliádba, tarts magadnál egy jegyzetfüzetet, amibe jegyzeteket írhatsz.
  • Ha nem értesz valamit, írd le azt is, hogy megkérdezhesd róla a szüleidet vagy a hittanárodat/lelkészedet.
  • A kulcs az, hogy ne csak azért olvasd el, hogy elmondhasd, megcsináltad, hanem igazán figyelj arra, amit olvasol.
  • Plusz tipp: keress egy barátot, aki ellenőriz téged, valakit, akinek nem csak arról számolhatsz be, hogy tartottál-e csendességet, hanem arról is, hogy mit tanultál meg, milyen gondolatod támadt, vagy mi az, amit nem értettél meg az olvasottakból az adott héten.
4. Tegyél fel specifikus kérdéseket, hogy mélyebbre áss

Azt szoktam mondani a tanítványaimnak, hogy tegyenek fel két kérdést azzal kapcsolatban, amit olvasnak/tanulmányoznak a Bibliából. Ezek a kérdések alkalmazhatók a fejezetre is, amit olvasol, vagy csak azokra a szavakra, kifejezésekre, amelyek megragadnak benned.

  • Mit mond Isten? Ez lehet egyértelmű (pl.: „szeresd a felebarátodat”), de lehet, szükség van pár percre ahhoz, hogy megvizsgáld a kontextust és mélyebbre áss.
  • Mit kéne tennem? Gyakran, amikor olvassuk a Bibliát, meglátunk és tanulunk lenyűgöző új dolgokat, mégsem alkalmazzuk az életünkre. Szánj időt arra, hogy módot találj rá, hogyan formálhatod cselekedetté Isten Igéjét az életedben.
  • Plusz tipp: Ha nem tudod egyedül megválaszolni a kérdéseket, kérj segítséget! Beszélj egy barátoddal, az ifjúsági pásztoroddal vagy a szüleiddel, és mutasd meg nekik a kérdéses részeket. Könnyű azt mondani, hogy „ezt nem értem” és továbbhaladni, de ebből csak unalom és apátia fog következni. Válaszd azt, hogy találsz minden nap az olvasásod során valamit, akkor is, ha csak egy kicsi az a valami. Isten Igéjében semmi sem felesleges.

Bónusz tipp: néha, amit kiragadunk az olvasmányokból, önmagunk dicséretére használjuk. Ezt vedd észre! Ha olvasol egy fejezetet vagy egy verset és arra gondolsz: „ó, igen, ezt én is megteszem, jó vagyok”, akkor állj meg és kérdezd meg Jézust. Túl gyakran megerősítjük magunkat, hogy jól vagyunk Jézussal, de soha nem szakítunk időt arra, hogy megkérdezzük őt. Talán jó vagy azon a területen, amiről olvastál, talán nem olyan jó, ahogyan gondolod, talán idő kell ahhoz, hogy tovább fejlődj.

5. Memorizáld az Írást, hogy magaddal vihesd

A Zsoltárok 119,11 azt mondja nekünk, hogy rejtsük a szívünkbe Isten Igéjét. Ha ezt tesszük, akkor mindig velünk lesz, akkor is, ha nem vesszük a Bibliánkat a kezünkbe. Isten Igéje ott lehet az elménkben, hogy segítsen a negatív hangok ellen harcolni, és hogy megtaláljuk, milyen irányba haladjunk. Szóval minden héten válassz egy igét, hogy megtanuld.

Plusz tipp: Írd le a verset és tedd olyan helyre, ahol gyakran látod, vagy állítsd be háttérképnek a telefonodon. Meg fogsz lepődni, milyen könnyű lesz megjegyezni így, hogy jó néhányszor látod egy nap. Ha te és egy barátod, együtt teszitek ezt, az még jobb. Olvasd el ezt a három tippet, hogyan memorizálj Bibliai verseket. 

Egy végső gondolat

Isten Igéjét olvasni és minőségi időt tölteni Jézussal, nem mindig jár együtt a „libabőr” érzésével. Néha azt gondoljuk, valamit rosszul csinálunk, mert nem élünk meg nagy érzelmeket. Éretté válni Jézus követésében azt jelenti, hogy nem az érzéseinken mérjük a fejlődésünket vagy a sikereinket. Ezek a libabőrös pillanatok szépek, de ezek nem jelentenek mindent. Ha leülsz időt tölteni Jézussal, ő ott van. Beszélni fog hozzád, csak esetleg te ezt nem érzed. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetsz biztos a jelenlétében.

Most pedig menj vissza az első lépéshez, és készíts egy tervet!

Fordította: Szalai Anikó

Forrás: Fervr.net

Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás