2020. 01. 17.

Szerelmi bánat volt az ok az eutanáziára – bíróság elé állhat az orvos

Tine Nys története szomorú és érthetetlen: a hölgy 38 éves korában hunyt el még 2010 április 10-én, eutanázia által. Testvérei állítása szerint a belga törvények szerint nővérüknek sosem szabadott volna engedélyezni az eutanáziát – írja a BBC.

Az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság 2002-ben vált legálissá Belgiumban, szigorú feltételek mellett. Nys családja szerint a középkorú nő egy zátonyra futott kapcsolata miatt akart véget vetni az életének, ami egyáltalán nem meríti ki azt a feltételt, ami mellett az eutanáziát el lehet végezni. Belgiumban ugyanis csak súlyos és gyógyíthatatlan rendellenesség esetén lehet eutanáziát végezni.

Tine Nys nővérei, Sophie és Lotte szerint testvérük gyermekkora óta pszichiátriai problémákkal küzdött, és többszöri öngyilkossági kísérletei voltak. Halála előtt már tizenöt éve nem részesült semmilyen pszichiátriai kezelésben, mindezek mellett halála előtt két hónappal autizmussal diagnosztizálták, melyet a családja állítása szerint szintén nem kezeltek. 

Az eutanázia végrehajtásakor a családja is jelen volt, akik szerint a végzetes injekciót beadó orvos viselkedése több mint szakszerűtlen volt. “Ahhoz hasonlította a testvérünk halálát, mint amikor egy fájdalmakat átélő háziállatot lelőnek” – nyilatkozták Nys testvérei még 2016-ban a Flemish Tv-nek. “Arra is megkérte az apánkat, hogy tartsa a tűt a nővérünk karjában, mert elfelejtette elhozni hozzá a ragtapaszt. Amikor a nővérünk meghalt, akkor megkérdezte a szüleinket, hogy a sztetoszkóppal meg szeretnék-e hallgatni a nővérünk szívverését, hogy megbizonyosodjanak róla, tényleg leállt-e.”

hirdetés

Az ügyben három orvost is bíróság elé állítanak. Köztük azt, aki beadta a halálos injekciót, Nys korábbi háziorvosát és pszichiáterét. Ha bűnösnek találják őket, akkor hosszú időre börtönben találhatják magukat.

Forrás: BBC

Fotó: Youtube

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás