2020. 01. 17.

260 millió keresztényt üldöznek a világon

A világon minden nyolcadik üldözött ember keresztény. Észak-Korea és Afganisztán a legveszélyesebb országok, valamint félő, hogy Irakban és Szíriában nem maradnak keresztények. Az Open Doors civil szervezet 2020-as jelentését január 15-én mutatta be az olasz képviselőházban. 

A világ 73 országában összesen 260 millió keresztény üldöznek a hitükért – számol be az Open Doors jelentéséről a Vatican News. A vizsgált adatok  2018. november elsejétől 2019. október 31-ig terjedő időszakot ölelik fel. Ezek alapján kimutatható, hogy az előző évekhez képest az igen erősen, szélsőségesen diszkriminált keresztények száma 15 millióval nőtt. Az ellenük elkövetett gyilkosságok száma azonban 4305-ről 2983-ra csökkent. 

A Boko Haram iszlamistái és a Fulani törzs támadásai miatt továbbra is Nigéria a legveszélyesebb hely a krisztushívők számára. Második helyen áll a Közép-Afrikai Köztársaság, majd Srí Lanka, ahol 2019 húsvétján 200 embert öltek meg.

Cristian Nani, a szervezet igazgatója szerint bár kevesebb a gyilkosság és a halott, de ez az adat évről évre változik. A veszélyes területeken élő keresztény közösségek és magánszemélyek állandó nyomás alatt vannak a közéletben és a magánéletükben egyaránt. A keresztények helyzetét különböző szempontok alapján vizsgálják, ezek a diszkrimináció; erőszak; kirekesztés a munkából; kirekesztés az egészségügyi és orvosi ellátásból; a keresztények létezését tiltó, vagy vallásuk elhagyására kényszerítő törvények. A keresztények legalább 73 országban tapasztalják meg erőteljesen az üldözést. 

Az Open Doors jelentéséből az is kiderül, hogy a világ 11 országában szélsőségesen üldözik a keresztényeket. Észak-Korea már 18 éve az élen jár ebben, ahol az Open Doors szerint 50 és 70 ezer között mozog azoknak a keresztényeknek a száma, akiket hitük miatt munkatáborokba kényszerítettek. “Ezután következnek a háborúban álló országok, valamint azok, ahol az iszlám fundamentalizmus erős jelenléte érvényesül, például Afganisztán, Szomália és Líbia. Ide sorolható még Pakisztán, ahol Asia Bibi kiszabadulása évében továbbra is érvényben maradt az istenkáromlás elleni törvény.” – foglalja össze a Vatican News.

hirdetés

A helyzet tragikusságát tovább fokozza, hogy a listára új országok is felkerültek. Burkina Faso és Kamerun első alkalommal került fel a keresztényüldöző országok első ötvenes listájába. A Száhel-övezetben ugyanis legalább 27 dzsihadista csoport működik. Burkina Faso északi részén több, mint 200 templomot már bezártak.

“Ezeknek a mozgalmaknak az egyik fő célkitűzése a keresztény jelenlét megszüntetése” – fejtette ki Cristian Nani. “Megjelennek a falvakban és három napot adnak a keresztény családoknak, hogy eltűnjenek. Ha ez nem történik meg, akkor három nap elteltével megölik őket.”

Drasztikusan csökken a keresztények száma a Közel-Keleten is. Míg 2003-ban Irakban a háború előtt másfél millió keresztény élt, ez a szám most 200 ezer körül van. Szíriában a már kilenc éve elhúzódó háború miatt a keresztények száma 2 millióról 744 ezerre apadt. 

A keresztény nők elleni visszaéléseket a civil szervezet külön kiemelte. A nők elleni, vallási alapú visszaélések száma meghaladja a nyolcezret. Azonban ezek a számok csak hozzávetőlegesek lehetnek, hiszen az olyan jelenségeket, mint a kényszerházasságok, szinte lehetetlen megfelelően feltérképezni. A becslések szerint minden nap legalább 23 keresztény nő szenved el szexuális erőszakot a vallása miatt. 

Forrás: Vatican News

Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Zoltán 2020. 01. 21. 19:09

    Valóban megdöbbentő, hogy ilyen mérvű a keresztényüldözés. Nekünk magyaroknak azonban legalább ilyen fontos lenne foglalkozni nem csak a távoli földrészek keresztényeinek üldöztetésével, de azzal is amikor nemzettársainkat érik ilyen attrocitások. Moldvában nem tudom mi most a helyzet, de hogy az elmúlt évtizedekben az ott élő magyar nyelven beszélő katolikusok nem mehettek magyarnyelvűs misére, hogy a románná való asszimilációjuk annyival is hamarabb bekövetkezzen, az egészen biztos. És ebben az a döbbenet, hogy azok is katolikusok akik ezt így rendelték el. A keresztényüldözés egyik legaljasabb formája, ha maguk a keresztények üldöznek más keresztényeket.