2019. 12. 19.

„Generációkat hagytak el a szüleik” – FankaDeli és Bese Gergő atya a mai fiatalokról

A fiatalokat érintő problémákról és a szülők felelősségéről adott szókimondó interjút a HírTV „Credo” című műsorának Bese Gergő atya – a 777 csapatának tagja – és Kőházy Ferenc, azaz FankaDeli.

A Credo című műsorban tabuk és mellébeszélés nélkül beszélgetett a két meghívott vendég a fiatalok jelenlegi helyzetéről, az őket érintő problémákról. Mind Gergő atya, mind FankaDeli véleménye az volt, hogy egy nagyon mély kommunikációs szakadék van a szülők és gyermekeik között. A hiphop énekes ennél is továbbment, szerinte generációk nőnek fel gyakorlatilag szüleik nélkül:

„Most olyan generációk vannak körülöttünk, – alattunk és felettünk – akiket elhagytak a szüleik: a munkában, az önmegvalósításban és karrierépítésben. Most már nem kulccsal rohangálnak a gyerekek a telepen, hanem kütyüvel. Lehet, hogy ez kívülről nézve jól néz ki, de az igazság az, hogy senki nem foglalkozik ezekkel a fiatalokkal – zárta a kemény gondolatot  FankaDeli.

Bese Gergő atya iskolalelkészként – és tanárként – dolgozik egy budaörsi egyházi iskolában. A diákok szeretik, mert habár szigorú, de mindig megközelíthető, bármilyen problémával fordulhatnak hozzá. A fiatal római katolikus pap a szülői felelősségre tért ki:

„Én ennyi „bokakilógós” nadrágban lévő gyereket nem láttam, mint most a mínuszokban, de vajon hol vannak a szülők? Ennyire szeretik ők, hogy így engedik el, sőt ők maguk veszik meg neki a ruhát? Ő engedi be a 13 éves lánya mellé a 21 éves férfit a házba, hogy együtt töltsék az éjszakát? Biztos a Jégvarázst nézik meg és közben nagyon komoly lelki olvasmányokat olvasnak….Ez nem az igazi szeretet, ezzel nem szeretik a gyerekeiket!

Amikor a házasság előtti tisztaságról beszélek a 11. és 12. osztályosoknak, akkor hangosan felröhögnek, hogy ilyen már nincs. Nagyon szomorú, hogy a saját életükben nem tapasztalták meg, hogy milyen amikor kinyílik egy kapcsolat: az első megpillantáson át az első kézfogásig, a Margitszigeten való sétán keresztül, majd az első csók.

Nincsenek közös élményeik, ezt kell újra megtanítani nekik. 

Ez a szülőknek is egy üzenet: nem ciki a 14-15 éves gyermekkel foglalkozni. Nem ciki az ágy szélére odaülni, nem ciki informatikust hívni és este 9 után letiltatni az IP-címeket, vagy szűrőt állítani az interneten. Az sem ciki, ha az étkezéskor azt mondjuk neki, hogy a két szép szemedet szeretném látni.”.

FankaDeli arra is kitért, hogy nem elég csak a családokat segítő intézkedéscsomag, ha a fiatalok lelkiségével nem foglalkozik senki közben:

„A családalapítás támogatása és annak gazdasági megteremtése egy hatalmas zöld pipa, de azt érzem, hogy egyszerűen nem vagyunk hajlandóak társadalmi szinten foglalkozni a fiatalok lelkiségével. Ajánlhatunk mi bármilyen  anyagi feltételeket és technikai körülményeket, ők mégis ott tartanak, hogy eszük ágában sincsen abban gondolkodni, hogy valamikor családjuk legyen, a fiatal lányok sem abban gondolkodnak, hogy majd egyszer anyák legyenek. Mert a Született feleségeken és a Szex és New York-on nevelkedtek.”

Gergő atya szerint van kiút a jelenlegi helyzetből, mégpedig a tudatos és szervezett közösségépítés. Azt is elárulta a beszélgetés végén , hogy munkacsoport megalakítását tervezi, de ez nem helyettesítheti a szülői jelenlétet a gyermekek életében.

„Én egyházi iskolában dolgozom és látom, hogy mennyi munkát tesznek abba, hogy sikerüljön értékeket becsempészni az életükbe, amelyeket nem szabad eldobni. Nagyon sok reményt látok a közösségekben: osztályközösség, plébánia, cserkészet, stb. Olyan közösségek, ahol egy biztos lábakon álló felnőtt vigyáz rájuk, és tényleg felfelé húzzák egymást.”

Egyre több közösség próbál kiutat találni: nekem az a tervem, hogy egy munkacsoportban olyan szakembereket ültetünk le, akik megpróbálnak kiutat találni a szülőknek. De ne várják, hogy egy külső szervezés lesz a megoldás: minőségi, együtt eltöltött idő, őszinteség, bátor beszélgetés, hiteles felvilágosító szavak minél korábban – ezekre van szükség. 

Teljes adás:

Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz remenylanya 2019. 12. 20. 01:16

    A családokat segítő intézkedéscsomagnak nem a családok támogatása a célja. Hanem az, hogy elegendő anyagi hozzájárulást kapjanak felnőtt emberek ahhoz, hogy több rabszolgát szüljenek az Eu-nak. Ennek sajnos köze nincs a családhoz. A CSOK-ért, egyéb lakáshitelért, (régebben szocpolért) szült gyerek nem azért fogant, mert őt akarták, hanem azt, ami vele jár a Kormánytól. Persze tisztelet a kivételnek, vannak becsületes szülők, akik azért akarnak sok gyereket, mert sok gyereket szeretnének nevelni, tanítani, szeretni, és természetes, hogy igénybe veszik az állami támogatásokat is. A kulcs ott van, melyik a fontosabb.