2019. 12. 09.

„A szabadnap a munka része” – ezért tart embermentes napot Pál Feri atya

Pál Feri atya több előadásában is foglalkozik a kiégés témakörével, amely a mai társadalmunk egyik legnagyobb veszélye, szinte mindannyiunk életében jelen van. Mégsem vesszük eléggé komolyan – erre a problémára hívja fel a figyelmet a római katolikus pap!

„Ahhoz, hogy hosszú távon jól legyünk, nemcsak napi, hanem heti minimumra is szükségünk lehet. Ennek alapja számomra a szerdai szabadnapom, amit elneveztem embermentes napnak. Ezért ha szerdán találkozunk valahol a városban, kérlek, nézd el nekem, ha legföljebb egy kimért biccentéssel tudatom, hogy fölismertelek. Ezen a napon nem vagyok hajlandó jót tenni senkivel, kivéve önmagamat, mert én is számítok.

hirdetés

Ebben a törekvésemben nem kisebb tekintély erősített meg, mint Teréz anya. Amikor ugyanis egy forgatócsoport járt a kalkuttai missziójában, azt tapasztalták, hogy hetente egyszer a nővérek egész álló nap csak pihentek, ücsörögtek, imádkoztak, énekelgettek. A riporter provokatívan feltette Teréz anyának a kérdést: ’Ezen a napon nincsenek szegények?’. Mire Teréz anya a következőt válaszolta: ’Ők nem a mi szegényeink’. Ha ugyanis valaki heti hat napon át sokkal több mint nyolc órában másokért dolgozik, akkor a hetedik napon bátran megpihenhet. Nem azért, mert önző, hanem azért, hogy öt év múlva még mindig tudjon segíteni.

Amikor a negyven- vagy ötvenévesen infarktusban elhalálozott pap koporsójánál azt mondják, hogy ’az atya mindenkivel törődött’, sejthetjük, hogy ez némi túlzás, mert önmagával valószínűleg nem. A szabadnap és a szabadság a munka része, éppúgy, ahogy a csend a zenéé.” (Pál Feri: Ami igazán számít)

Fotó: blog.palferi.hu

 

Szemle
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Balogh Eva 2019. 12. 10. 17:20

    szeretném tudni hogy a hirdetett 777 támogatása humbuk vagy igazi kérés?

    • Válasz Martí Zoltán 2019. 12. 10. 19:39

      Igazi és nagyon fontos kérés! Több cikkünk is volt az elmúlt hetekben a téma kapcsán!