2019. 12. 07.

Lesújtó felmérés – Magyarországnál 19 vallásosabb ország van Európában

Az amerikai székhelyű Pew Research Center tett közzé kutatást arról, hogy Európában a különböző országokban mennyire elkötelezettek az emberek a vallás felé. Nagy kérdés, hogy mennyire lehet mérni ezt a kérdést, és hogy mennyire pontosak az adatok, de mindenképpen érdemes szembenézni azzal a tendenciával, hogy egyre kevesebb hitét komolyan vevő keresztény van Európában – és  ezzel együtt Magyarországon is. 

A 34 ország adatait begyűjtő kutatás szerint Magyarország a rangsor 20. helyén szerénykedik – Norvégiával és Oroszországgal együtt – mindösszesen 17 százalékos eredménnyel. A megkérdezett magyarok 14 százaléka vállalta fel, hogy az életében fontos szerepe van a vallásnak.  Az eredmények alapján az emberek 17 százaléka  megy el  legalább havonta szentmisére/istentiszteletre, ezzel a 34 ország közül Magyarország a 25. 

Arra a kérdésre, hogy hányan imádkoznak naponta a magyarok közül, 16 százalékos eredményt közölt a kutatócég, míg valamivel több mint minden negyedik magyar – 26 százalék – biztos benne, hogy Isten létezik.

A teljes ranglistát Románia vezeti 55 százalékkal, a lengyelek csupán a nyolcadikok 40 százalékkal. Európában a legmesszebb a vallástól az észtek vannak, mindösszesen hét százalékuk tartja fontosnak. 

Habár az adatok nem adnak örömujjongásra okot – még akkor sem, ha a következő népszámlálás például ennél jóval komplexebb képet ad majd, – van egy olyan oldala is az eredményeknek, amelyet a keresztényeknek érdemes megszívlelni. Mégpedig, hogy nekünk, a kisebbségben lévőknek kell példát mutatnunk, tanúságot tenni a hitünkről, fényként ott lenni a sötétségben. Soha nem kecsegtetett Jézus azzal, hogy sokan lesznek a követői, hogy az evangélium terjesztése zökkenőmentes és könnyű feladat lenne. Sőt, talán érti az olvasó, ha miért ezzel az idézettel zárom le ezt a cikket: 

“Ha gyűlöl majd benneteket a világ, gondoljatok arra, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket. Ha a világból valók volnátok, mint övéit szeretne benneteket a világ. De mert nem vagytok a világból valók, hanem kiválasztottalak benneteket a világból, gyűlöl benneteket a világ. Gondoljatok a tőlem kapott tanításra: Nem nagyobb a szolga uránál. Ha tehát engem üldöztek, titeket is üldözni fognak. Ha az én tanításomat megtartották, a tieteket is megtartják. ezt mind az én nevemért teszik veletek, mert nem ismerik azt, aki küldött engem” (Jn 15, 18-22)

A kutatás országokra lebontott eredménysorát ide kattintva lehet elérni.

Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Németh Rezső 2019. 12. 14. 22:32

    Ez a vallás nem egyezik azzal amit Pál leveleiben látunk. Ezt egy birodalom hozta létre a Niceai zsinaton. Ez nem volt, és nem egy önkéntes szabadon választott, vallott filozófia. Ez egy ország, ami kötelezi tagjait erre a hitre. És én hiszek is benne . Teljes szivemből!