2019. 12. 05.

10 módja annak, hogyan segíthetik az édesanyák várandós lányukat

Hasznos tippek az anya-lánya kapcsolat megerősítésére a női élet egyik legszebb pillanatában.

Szóval a lányod babát vár! Lehet, hogy ő lesz az első unokád, de az is lehet, hogy már tízszeres nagymama vagy. Ettől függetlenül, ahogy te is jól tudod, az anyává válás egyszerre gyönyörű és embert próbáló része a nők életének. Miközben egy új élet érkezik a családba, alkalmad nyílhat arra, hogy megerősítsd a lányoddal való kapcsolatodat. Természetesen akadhat néhány kezdeti nehézség, amíg mindenki alkalmazkodik az új szerepekhez, de ugyanakkor számos módja van annak, hogy segítsd a lányodat az anyává válás útján. Olvasd el ezeket az ötleteket, amelyek azoknak a nagymamáknak szólnak, akik szeretnének lányuknak segíteni a baba érkezésére való felkészülésben.

1. Menj vissza az időben

Keresd elő a lányod újszülöttkori dolgait. Szánj rá egy délutánt és mutasd meg neki ezeket a tárgyakat, mondd el neki, hogy mennyi örömöt és szeretet hozott ő a te életedbe. Kérdezd meg tőle, hogy neki milyen tervei vannak a gyermekével kapcsolatban és te miben tudnál segíteni.

2. Óvatosan adj tanácsokat

Néha az anyukák annyira izgatottá válnak attól, hogy nagymamák lesznek, hogy kissé túlpörögnek és nem kívánt tanácsokat osztogatnak. Hagyd, hogy a lányod vezessen, tapintatosan válaszolj kérdéseire és aggodalmaira. Meg kell találnod az egyensúlyt, hogy hasznos módon oszthasd meg élményeidet, erőszakosság nélkül.

3. Figyelj a férjére

Ne felejts el figyelmet fordítani a vejedre. A férfiak könnyedén úgy érezhetik, hogy kihagyják őket a várandósság folyamatából, szóval fontos, hogy beszélgess vele is és segíts eloszlatni az aggodalmait. Kérdezd meg tőle, hogy hogyan tehetnéd magadat hasznossá, anélkül, hogy bárkinek a tyúkszemére lépnél. Esetleg főzd meg a kedvenc ételét, vagy tölts időt az ő édesanyjával is.

hirdetés
4. Képezd magad

Valószínűleg sok minden megváltozott a te szülésed óta. Olvass utána az orvostudomány legújabb vívmányainak és a változó szokásoknak, hogy megvitathasd lányoddal a különböző lehetőségeket. Ne tegyél elutasító megjegyzéseket a legújabb kütyükre és a modern nevelési szokásokra.

5. Töltsd fel az éléskamrát

Ha igazi konyhatündér vagy, használd képességeidet arra, hogy egészséges ételekkel töltsd fel lányod fagyasztóját az újszülöttel töltendő első napokra. Főzd meg a kedvenc ételét, és készíts néhány ínycsiklandó desszertet is a számára!

6. Segíts az otthon előkészítésében

Hogyha jól áll a kezedben az ecset, itt az ideje, hogy képességeidet kamatoztasd! Még ha nem is tudsz fizikailag jelen lenni, vagy távol laksz, tanácsot adhatsz a gyerekszoba színét illetően, vagy megdicsérheted a lányod és a férje által elvégzett munkákat. A kézimunka kedvelői bármikor elővehetik a kötőtűiket és elkészíthetik a baba első takaróját.

7. Légy elérhető a szülés közeledtével

Ha fizikailag nem is tudsz jelen lenni, tedd lehetővé, hogy a lányod bármikor elérjen téged, akkor is, ha éppen csak egy megnyugtató hangot szeretne hallani. Jó, ha van kihez fordulni, amikor megkezdődik a vajúdás és a nők nem biztosak abban, hogy mit csináljanak – rohanjanak a kórházba, vagy még várjanak inkább? Érzelmileg támogathatod a lányodat és a vejedet a stresszes pillanatokban.

8. Imádkozz érte

A modern orvostudomány csodái ellenére a várandósság még mindig számos kockázattal jár az anyára és a gyermekre nézve. Imáádkozz érte, hogy Isten hordozza őt és a gyermekét ebben a kritikus időszakban és utána is. Ha katolikus vagy, kérheted Mária közbenjárását, vagy fordulhatsz a várandós nő védőszentjeihez mennyei közbenjárásért.

9. Tudd, hogy mikor kell egyet hátra lépned

Képzeld bele magad mindenki helyzetébe, különösen, ha a baba már meg is érkezett. Az első napokban hagyj időt a lányod számára, hogy férjével az oldalán üdvözölje gyermekét. Sokkal jobb nagyobb teret hagyni és megvárni, hogy kérjék a segítségedet, mint zavaró tényezővé válni.

10. Bátorítsd a lányodat arra, hogy bízzon az ösztöneiben

Ahogy te magad is megtapasztalhattad, az újszülötteket néha nagyon nehéz megérteni. Bár beletelik egy kis időbe, mire beilleszkednek ebbe az új szerepbe, a nőket az anyaság felruházza minden olyan tulajdonsággal, ami szükséges ahhoz, hogy megismerjék gyermeküket és kielégítsék szükségleteiket. Erősítsd meg a lányodat abban, hogy ő mindenkinél jobban ismeri a saját gyermekét és mindig bízhat az ösztöneiben.

 

Fordította: Tamási Dorottya

Forrás: aleteia.org

Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás