2019. 11. 29.

“A jóga nem pusztán egy sport” – Papp Miklós gondolatai

Az elmúlt hetekben hatalmas viták alakultak ki a jóga keresztény megítélésében: Papp Miklós görögkatolikus pap a 777 OFFLINE rendezvényén beszélt a kérdésről!

“Amikor sportolunk, akkor abban a teljes ember vesz részt: a test és a lélek is. Úgy kell sportot választanod, hogy az illeszkedjen a személyiségedhez és segítsen abban, hogy építsd az életpályádat. Ha valaki például úgy megy el jógázni, hogy közben egy bezárkózó, introvertált személyiség, akkor még olyanabb lesz. A sport visszahat a lelkünkre! Ha ilyen típus vagy, akkor inkább keress egy csapatsportot, ahol emberek között lehetsz, akik hatnak rád. 

Ha pedig olyan típus vagy, aki a közösségének a középpontja, a szóvívő, a cserfes, akkor azt tanácsolom, hogy menj el egyedül úszni, futni. Csak te meg az út, a gondolat. Át kell gondolnod, hogy a sport, amit művelsz hogyan hat rád. Én is kipróbáltam többféle sportot, és volt olyan, amelyet abbahagytam, mert azt éreztem, hogy lelkileg rosszul hat rám. Minden sportnak van egy lelkülete!

hirdetés

A jóga nem pusztán egy sport: annak is van egy lelkülete, amely a hindu vallásban alakult ki. Ha az utóbbiról teljesen leválasztod, és otthon egyedül lélegzel, illetve testgyakorlatokat végzel, akkor nincsen vele különösebb baj, nem kell túlfújni. Viszont ha már van ott egy edző, aki elkezdi mondani, hogy “Egy legyél a mindenséggel…” az már filozófia, ami hat a lelkedre!

A morálteológia beszél arról, hogy “a hit veszélyeztetése”. Remélem mindenki van már azon a szinten, hogy az Istent nem gondolja egyszerűnek. Isten végtelen, nagyszerű! Ezt a nagyszerű titkot így is iszonyú nehéz megfejteni, hátha még összezavarod mindenféle ideológiával. Ne veszélyeztesd a hitedet, ha úgy érzed, hogy a jóga vagy bármilyen más sport rossz hatással van rá, akkor abba kell hagyni azt a tevékenységet.”

A válasz – és a teljes beszélgetés – megtekinthető a Youtube-csatornánkon:

Fotó: Magyar Kurír

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás