2019. 11. 29.

A ferencesek frappáns válasza a Black Fridayre

Sokunkban felmerülhet a kérdés – miután szinte minden kirakatban szembe jön velünk egy Black Friday felirat, ráadásul már nem csak egy konkrét napon, hanem az év különböző időszakaiban –, hogy vajon engem is beszippant-e a vásárlási láz. A Ferences Rendtartomány központi alapítványa második alkalommal hirdeti meg válaszként a Brown Fridayt.

Mivel én lemaradtam az első ilyen kampányról, így felkaptam a fejem, amikor olvastam a ferencesek Brown Friday kezdeményezéséről. Hiszen alapvetően a hangzásból, a reklámokban „agyonszajkózott” Black Fridayre asszociál elsőként az ember, a „Brown” jelző viszont jelzi, hogy ezúttal valami másról lesz szó.

Így én is érdeklődve olvastam utána, hogy mit is takar a ferencesek kampánya. Ebben az a céljuk, hogy az egész világon népszerű fekete péntek végeláthatatlan vásárlási lázára, a keresztény értékek fényében szeretnének „válaszolni”.

hirdetés

„Természetes, hogy karácsony előtt vásárolunk, hiszen a lehető legkedvesebb ajándékokkal szeretnénk meglepni szeretteinket. A Brown Friday nem a vásárlás ellen szól, hanem annak végleteire válaszol. Arra hívja fel a figyelmünket, hogy a fekete péntekkel kezdődő őrült forgatagban hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról, akik nem tudnak ajándékot vásárolni a szeretteik számára, akiknek sok esetben még ételre is alig van pénzük – vagy talán szeretteik sincsenek. Fontos, hogy az advent és a karácsony az ő megsegítésükről is szóljon. A fölséges és dicsőséges Isten akkor fog megszületni mindannyiunk szívében, ha lelkünket jósággal és egymásra való odafigyeléssel, szeretetben készítjük az Ő eljövetelére” – nyilatkozta Kiss Didák OFM, a Ferences Rendtartomány központi alapítványának kuratóriumi elnöke a szerzetesrend weboldalának.

A Brown Friday különlegessége, hogy nem csupán a péntekekre koncentrálódik – bár már a Black Friday akciók sem csak egy napra érvényesek sok helyen –, hanem egy lehetőség, hogy advent bármely napján, amikor eszünkbe jut, akkor tegyünk valakivel valami jót. Szerencsére erre rengeteg lehetőségünk kínálkozik, ha kicsit is nyitott szemmel járunk környezetünkben.

Nekem az a tapasztalatom, hogy ha nyitott szívvel állunk a hasonló feladatok elé, akkor szembe fog jönni az adódó lehetőség, amikor nekünk csak igent kell mondanunk a jócselekedetre.

Forrás: ferencesek.hu

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás