2019. 11. 27.

10+1 tipp az adventi készülethez

Ebben az időszakban szereljük fel a karácsonyi fényeket, tervezzük a karácsonyi partik menüjét és vásároljuk meg az ajándékokat olyan bevásárlóközpontokban, ahol szinte lehetetlen szabad parkolóhelyet találni. Hölgyeim és uraim, a karácsonyi szezon teljes mértékben megkezdődött… és még csak november van!

Furcsa mód, folyamatosan panaszkodunk amiatt, hogy milyen gyorsan repül az idő, de egy hónapon keresztül rohanunk azért, hogy elérjünk az ünnepi időszakhoz. A tennivalók hosszú listája általában több stresszt és szenvedést okoz, mint örömöt.

Szerencsére az adventi liturgikus időszak meg tudja menteni a karácsonyt.

Az advent egy olyan időszak, amikor visszaléphetünk a mozgalmas mindennapokból, lelassíthatunk kicsit és elgondolkodhatunk a megtestesülés misztériumáról. Az advent egy új liturgikus év kezdetét is jelzi az egyházban, amely lendületet ad a karácsonyhoz vezető hetekben. Ebben az új kezdetben az örömünk, reményünk, hitünk és szeretetünk megújítását célozzuk meg.

Néhány módszer az adventi készületre:

1. Készítsd fel a szívedet!

Kezd a felkészülést imádsággal. Ajánld fel szívedet, mint lakóhelyet a Szent család számára. Kérd meg Jézust, Józsefet és Máriát, hogy segítsen megélni az adventet, mint egy felkészülési időszakot, amíg várunk Jézus születésére.

2. Tudj meg minél többet az Adventről!

Fontos megtanulni, hogy miért ünnepeljük a különböző időszakokat az egyházban.

3. Készíts egy akciótervet!

Még néhány nap van az advent kezdete előtt. Készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyeket még karácsony előtt el kell végezned. Nézd meg mi az, amit ebből még novemberben meg tudsz valósítani, például: a karácsonyi bevásárlólista megírása, ajándékok vásárlása, otthoni dekoráció stb. Ez felszabadíthat időt az adventben és segíthet elkerülni az olyan zavaró dolgokat, mint például a forgalmas bevásárlóközpontok, amelyek nem csak az idődet, de az adventi várakozás örömét is elrabolhatják.

4. Készíts magadnak egy imahelyet!

Nem kell itt semmi nagy dologra gondolni. Csak egy adventi koszorúra van szükséged. Vagy ha a költségvetésed korlátozott, akkor elég három lila gyertyát és egy rózsaszínűt venni, hogy azokat gyújtsd meg az adventi hetek alatt. Vagy felállíthatsz egy kis betlehemet, ahol a gyermek Jézus majd karácsonykor kerül a jászolba.

5. Készíts adventi kalendáriumot!

Számolj vissza karácsonyig egy olyan különleges adventi kalendáriummal, amely bibliai idézeteket tartalmaz a reményről, a hitről és a szeretetről. Ezt kiegészítheted a kedvesség véletlenszerű cselekedeteivel. Elvégre mindig jobb adni, mint kapni.

6. Kevés az időd? Nézz körül online…

Nincs időd elkészíteni a saját adventi kalendáriumodat? Online is találhatsz neked megfelelőt.

7. Válassz ki egy meghatározott időt a mindennapi imádságra és elmélkedésre!

Függetlenül attól, hogy reggelente 10 -15 perccel korábban kelsz fel emiatt, vagy a nap folyamán keresel egy megfelelő időpontot az imádkozásra és az elmélkedésre, próbáld meg minden nap betartani ezt az általad kijelölt időt. Ezáltal növekedni fogsz a fegyelmezettségben is.

8. Légy jelen!

Távolítsd el a felesleges zavaró tényezőket, és határozd el, hogy jelen leszel az adventi időszakban. Korlátozd a mobiltelefon használatot, a közösségi oldalakon és a számítógépen töltött időt. Növeld a családdal és a barátokkal közösen eltöltött időt. Szervezz filmnéző estét, süssetek együtt valami finom sütit, rendezz játékestet, vagy csak igyatok meg közösen egy bögre forró kakaót. Bármi jó, ami elősegít az együtt töltött minőségi időt, élvezve egymás társaságát.

9. Elmélkedő este

Még az advent kezdete előtt válassz egy dátumot és meghívd meg a családot és a barátokat egy adventi elmélkedő estére. Olvassátok fel a napi olvasmányokat, elmélkedjetek az olvasottakról, hallgassatok zenét.

10. Ne feledkezz meg a szükséget szenvedőkről!

Jézus szolgálni jött, tehát az Ő példáját követve mérlegelnünk kell, hogyan szolgálhatnánk rászoruló testvéreinket. A november és a december a legforgalmasabb idő az önkéntes központok számára. Ha nem tudsz személyes szolgálatot vállalni, készíthetsz és küldhetsz üdvözlőlapokat a kórházakban vagy az idősek otthonában lévőknek. A kórházi betegek és az idősek is örömmel fogadják a lapokat olyan emberekről, akik szeretettel gondolnak rájuk.

+1. Tudakold meg, hogy a helyi plébániád tart-e adventi missziót!

Számos plébánia tart adventi missziót. Néhány misszió egyetlen este zajlik, mások egy hétig tartanak, de mindegyiknek van egy közös pontja: összehozza Krisztus titokzatos testét, az egyházat, hogy tanuljon és növekedjen Krisztus szeretetében, miközben Jézus Krisztus, a mi Megváltónk születését várjuk.

Forrás: Catholic Link

Ezt a cikket Ward Henrietta önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás