2019. 11. 15.

Időkapszulát találtak a templom felújítása közben

Különleges ereklyére leltek a kecskeméti református templom felújítása közben. Az időkapszulát egy tetődíszben találták meg a felújítást végző szakemberek.

Manapság egy-egy alapkőletételnél nem hiányozhat egy fém dobozba helyezett időkapszula sem, ami a ceremónia része. Ebben általában a napi újságot, leveleket, tervrajzokat szokták elhelyezni, de tulajdonképpen határ a csillagos ég. Viszont nem csak ma számít divatnak az időkapszula. Ezt is bizonyítja, hogy a kecskeméti református templom felújítása közben is találtak egyet, amely két összetekert iratot tartalmazott. A kibontás után kiderült, hogy egy 1913-ban, tehát több mint 100 éve elhelyezett időkapszuláról van szó, amely egy 1822-ben megírt dokumentum maradványait, valamint annak másolatát tartalmazza. Gy. Molnár Kerstin restaurátor, még a kibontás előtt beszélt a Kecskeméti Református Egyházközség youtube-csatornájának egy korábbi időkapszula megtalálásáról.

„Ebben az évben volt már egy templomfelújítás és ott találtak kettőt. Azok fém dobozban voltak, de mégis sérültebben néztek ki, mert a háborúban szétlőtték. Még a golyónyomok is látszódtak rajta. Abban a templommal kapcsolatos iratok voltak. Ezeknek a dokumentumoknak az értékét két dolog növeli. Egyik oldalról a kora, másrészről pedig az, hogy mit tartalmaz. Tehát ha mondjuk, arról van szó benne, hogy ki adott az építkezéshez támogatást, vagy, hogy ki volt a gyülekezet presbitériuma, esetleg olyan adatot, ami addig nem is volt egyértelmű, az nyilván értékesebb.”

hirdetés

A restaurátor hozzátette, hogy általában úgy szokott működni, hogy a feldolgozás után készítenek egy másolatot az eredetiről és visszateszik oda, ahol megtalálták. Míg az eredetit a levéltárban helyezik el.

Kíváncsian várjuk, hogy mit tartalmazott a megtalált időkapszula!

 

Forrás, kép: Facebook / Kecskeméti Református Egyházközség

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás