2019. 11. 14.

„Mentális kérdés környezetünk védelme” – Böjte Csaba

A környezetvédelmet sok oldaláról szoktuk megközelíteni, legyen szó a műanyaghasználat visszaszorításáról vagy éppen a szén-dioxid-kibocsátásról. Böjte Csaba testvér viszont ezúttal sajátos szemszögből hívta fel a figyelmet a fenntartható örömök fontosságára, a Bihari Napló beszámolója szerint.

Zöld vágyak, fenntartható örömök… Böjte Csaba ferences rendi szerzetestől sok értékes gondolatot hallhattunk már, ezúttal pedig a Nagyváradi Magyar Diákszövetség által szervezett „Környezetvédelem és kereszténység” című előadáson osztotta meg gondolatait. Rengeteg oldalról meg lehet közelíteni a környezetvédelmet, ő most egy sajátos szemszögből tette ezt. Csaba testvér a zöld vágyak ébresztéséről, fenntartható örömökről beszélt. Ugyanis szerinte környezetünk védelme nem csupán külsőségekből áll, hanem ez tulajdonképpen mentális kérdés is.

„A kereszténység az öröm vallása, az evangélium hirdetése az örömhír hirdetése. Az embert a vágyai mozgatják, azonban ha a gonosz lélek által felkínált örömök után nyújtjuk ki a kezünket, akkor biztosan nem leszünk boldogok, és nem is lesz fenntartható ez a világ. Ha megnézzük a mai világot, a fogyasztás, a birtoklás, a hatalom a boldogság-forrásoknak netovábbja. De legyünk teljesen őszinték: ha mindenki egy-egy nagy BMW-vel akar döngetni az aszfalton, akkor le kell betonozni mindent, és nem lesz elég a Föld” – jegyezte meg.

Csaba testvér viszont olyan „fenntartható örömöket” említett, amelyekből mindenkinek juthat. Ilyen szerinte az Isten iránti szeretet, a létezés öröme, a jó cselekedet öröme, a bölcsesség öröme, a szépben való gyönyörködés öröme, az alkotás öröme.

„Úgy vagyunk teremtve, hogy mindannyian vágyunk a végtelen jóságra, a végtelen szépségre, a végtelen bölcsesség, a végtelen igazság után. Ezt a szomjúságunkat magunkkal hordozzuk, és hogyha nem találom meg a teremtő Istenemben ezt a boldogságomat, akkor másban keresem, feleségemtől, gyermekemtől, focicsapatomtól, népemtől várom el, hogy boldoggá tegyen, az lesz az én »Istenem«. Nemcsak az aranyborjúból lehet bálványt faragni, hanem szeretteinkből is” – mutatott rá Böjte Csaba.

A ferences szerzetes elárulta, hogy ha ezek után a „fenntartható örömök” után nyújtjuk ki kezünket, akkor zöld vágyakat ültetünk magunkba és akkor fenntartható a világunk.

„Ha szeretnénk jobbá tenni a világot, álljunk neki, és tegyük magunkat jobbá”

– hívta fel a hallgatóság figyelmét.

Forrás: Bihari Napló

Fotó: mindenamisopron.hu

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás