2019. 11. 14.

Az imanapló előnyei

Te is küzdesz azzal, hogy rendszeresen imádkozz? Tudd meg, hogyan lehet segítségedre ebben az imanapló!

Van úgy, hogy nehézkesnek találod az imát? Én gyakran találom magam ebben a helyzetben. Néha úgy érzem, mintha egy képzeletbeli baráttal beszélgetnék, és nehéz elhinnem, hogy Isten valóban meghallgat.

Pedig a Biblia világosan megmondja nekünk, hogy Isten meghallgatja imáinkat.

„Az a bizalom, amellyel iránta vagyunk, azt jelenti, hogy bármit kérünk is akarata szerint, meghallgatja. Ha pedig tudjuk, hogy bármit kérünk, meghallgat bennünket, tudjuk azt is, hogy amit kértünk, azt már meg is kaptuk.” (1Ján 5,14-15)

Ha nehéznek találod elhinni, hogy Isten meghallgat, vagy megkérdőjelezed, hogy imáid valóban működnek-e, akkor hasznos lehet elkezdeni egy imanapló vezetését.

hirdetés
Mi az imanapló?

Az imanapló egy jegyzetfüzet, ahova felírhatod azokat a dolgokat, amelyekért imádkozol. Vannak, akik csak pontokba szedve írják le imaszándékaikat. Mások teljes imákat írnak le. Bármelyik módszert alkalmazod is, fontos, hogy nyomon tudd követni azokat a dolgokat, amikért imádkozol.

Miért hasznos?

Íme néhány ok, hogy az imanapló miért hasznos eszköz az imával küzdő keresztények számára.

1. Segít koncentrálni. Ahelyett, hogy csak csendben ülnél, és arra összpontosítanál, hogy mit is mondj hirtelen, már előre leírhatod a gondolataidat. Ez segít abban is, hogy imádkozás közben ne tévelyegjenek el a gondolataid az ebédkészítés vagy a rád váró házimunka irányába.

2. Segít nyomon követni Isten imáidra adott válaszait. Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de én sokszor imádkozom olyan dolgokért, amikre egy hét múlva már nem is emlékszem. Az imanapló segít abban, hogy ne feledkezz meg ezekről, és meglásd, hogy Isten hogyan válaszolt az imáidra. Ez különösen bíztató lehet azok számára, akik úgy érzik, hogy Isten nem hallgatja meg őket. Később visszalapozva világossá válhat, hogy Isten meghallgatta és válaszolt is imáinkra.

3. Segít emlékezni, hogy imádkozzunk másokért. Hányszor mondtad már egy barátodnak, hogy imádkozol érte, aztán megfeledkeztél róla? Az imanapló segítségével ez kiküszöbölhető. Beleírhatod a barátodért mondandó imát, így minden nap tudsz imádkozni érte. Nem felejted el.

4. Gazdagíthatja a Biblia olvasásának élményét is. Beleírhatod az imanaplódba azokat a gondolatokat, amelyeket az adott bibliai szakasz váltott ki benned, amiben bíztatásra leltél, vagy amiért szeretnél hálát adni Istennek, vagy olyan kihívásokat, amelyekben az Úr segítségére van szükséged.

5. Segíthet abban, hogy a rendszeres ima mindennapi szokásoddá váljon. Maga a napló vizuális emlékeztető lesz arra, hogy imádkozz. Gondolataid, imáid leírása hamar a napi rutin részévé válhat.

Hogy kezdj bele?

1.Keress egy jegyzetfüzetet. Én a hagyományos papír-toll metódust javaslom, mert bár ugyan rengeteg nagyon jó telefonos applikáció is létezik, könnyen elterelhetik a figyelmünket a felugró hirdetések és üzenetek. Plusz, a jegyzetfüzetedben kialakíthatod a saját rendszeredet.

2. Döntsd el, hogy mit szeretnél írni. Teljes imákat, vagy pontokba szedett imaszándékokat. Bárhogy is döntesz, biztosnak kell lenned abban, hogy az imanaplód segít Istenre fókuszálni, nem pedig eltereli róla a figyelmedet. Mindig előjön a kísértés, hogy a naplónkat díszessé, tökéletessé tegyük. Próbáljuk elkerülni ezt a kísértést. Az a fontos, hogy imáinkat, imaszándékainkat rögzítsük, nem pedig az, hogy a naplónk mennyire esztétikus.

3. Próbáld az imanapló vezetését beiktatni a napi rutinodba. Ahogy már fentebb olvashattad, jó ötlet a napló írását a Biblia olvasásával párosítani. De idő hiányában akár naplózhatsz a buszon is, vagy elalvás előtt vagy rögtön ébredés után. Ahogy neked a legjobb. A lényeg az, hogy rendszeres tevékenység váljék belőle.

 

 

Fordította: Ward Henrietta

Forrás: fervr.net

Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás