2019. 11. 11.

“Istenen kérjük azt számon, amiért mi vagyunk a felelősek” – evangélikus püspök elgondolkodtató szavai

Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök érzékeny témáról a Kossuth Rádióban: az emberek miért hibáztatják Istent?

Gáncs Péter evangélikus püspök a Kossuth Rádió “Erős vár a mi Istenünk” című műsorában többek között arról beszélt, hogy az ember gyakran Istent okolja a rossz dolgokért, pedig inkább ő a felelős:

“A középkor embere azt kérdezte, hogy találok-e irgalmas Istent – és ezt Krisztusban megtalálta, a 20.-21. század embere azt kérdezi, hogy találok-e irgalmas embert. 

hirdetés

Furcsa helyzet az, amikor a teremtmény elengedi a Teremtője kezét,  majd számonkéri a sok-sok igazságtalanságot, amitől szenved a világ. De fel kell tennünk a kérdést, vajon az Isten felelős azért, hogy nem tudjuk elosztani az anyagi javakat, hogy tönkretesszük a teremtett világot? Az Isten tehet arról, hogy az egyik ember farkasa a másiknak, nem pedig testvére? Az a vád, amit Isten felé fogalmazunk meg, az sok tekintetben visszahullik ránk, mert mi akartunk egy Istentől független világot berendezni. Amikor ennek a keserű következményeit látjuk, akkor úgy viselkedünk mint az a gyermek, amelyik kitépi magát az apjai kezei közül, földre esik, majd kérdőn néz apjára, hogy miért engedte el.

Az Istenen számon kérni azt, amiért mi vagyunk a felelősek, az nagyon fonák helyzet.

Valaki azt mondta, hogy Auschwitz óta nincs értelme Istenről beszélni, mert milyen Isten az, aki ezt megengedte. Hol volt Isten? Ott volt a gázkamrában a szenvedőkkel együtt. Isten az, aki Krisztusban együtt szenvedett és végigjárta a kereszthalált is!

Vajon tényleg Isten felelős azért, amit őrült emberek kitaláltak és végigvittek? “

Forrás: mediaklikk.hu 

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás