2019. 11. 04.

Nick Vujicic és az életvédelem

A nemrég nagy visszahangot keltett ír abortusztörvény módosítása kapcsán kérdezte Nick Vujicicot, majd Sevcsik M. Annát és Bartos Lídia Lellét Prekopa Donát, a Manna FM műsorvezetője.

Nick gondolatai pedig már csak azért is érdekesek, mert a törvény értelmében az anyáknak lehetősége van megszakítani többek között a terhességet olyan magzatok esetében is, akik valamilyen fizikai vagy mentális rendellenességgel születnének. Ahogyan például a világhírű motivációs előadó is, aki keze és lábak nélkül látta meg a napvilágot, ma mégis sikeres karrierével és boldog, kiegyensúlyozott családi életével milliók számára állít példát.

Válasza egészen döbbenetes és elgondolkodtató. Olyan kultúrákról beszélt, ahol, ha egy gyerek valamilyen fogyatékossággal születik, akkor a helyi vallás szerint el van átkozva, állapotát ragályosnak gondolják, az anyát elűzik a csecsemőt pedig megölik. Mindez pedig országok alkotmányába van foglalva. De mielőtt azt hinnénk, ez valami távoli és elrugaszkodott példa, Amerika bizonyos államaiban a jogalkotók lehetővé tették, hogy szülés után is megöljék a csecsemőket.
Arról is beszélt, hogy a Down szindrómás embereket milyen csodálatosnak tartja, mégis a legtöbb országban ezt „kezelendő problémának” tekintik. Izlandon például úgy kezelik, hogy egyszerűen megszakítják ezeket a terhességeket. Kiemelte, mennyire hálás azért, ahogy Magyarország vezetői állnak ebben a kérdésben.

Magát egyértelműen az életigenlők táborába sorolja, az élet mellett áll már a fogantatás pillanatától. Mint mondja, sokan elítélik ezt a fajta gondolkodást, de csak a pillanatot várja, amikor felemelheti majd a hangját ebben a kérdésben.

Véleménye szerint viszont az erről való gondolkodás nem csak a pro-liferól szól, kicsit hátrábbról kell kezdeni. Mégpedig a szexről való párbeszéddel. Beszélt arról, hogy a szex nem igazi szeretet, hiába fekszik le valaki minél több emberrel, attól még nem fogja jobban szeretve érezni magát. Önmegtartóztatásra és értékekre van szükség, és el kell mondani, hogy ha valaki szexuális életet él, akkor abból bizony gyerek lehet, aki pedig erre nincs kész az ne éljen szexuális életet.

Emellett arról is beszélt, hogy az életigenlés fontos része lenne az árvákról és állami gondozottakról, és mennyire elszomorítja, hogy Amerikában 480 millió dollárnyi ingatlant birtokolnak keresztény közösségek, mégis 425 ezer gyerek vár örökbefogadókra.

„Össze kell szednünk magunkat és bekötni az öveinket, olvasnunk kellene a Bibliánkat és visszatérni mindahhoz, amit Jézus mondott. Nem csak imádkozni kell, hanem tenni is.”

Az Észak-Ír törvény kapcsán kérdezte Prekopa Donát Sevcsik M. Annát és Bartos Lídia Lellét is az abortusz mai helyzetéről, amelyet itt lehet meghallgatni:

kép: https://en.brilio.net

Borítókép: Nick Vujicic family
Életbevágó
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás