2019. 10. 17.

Miért releváns ma is számunkra az Ószövetség?

Két jelentős ok is van, amiért a keresztények nem hagyhatják figyelmen kívül a Bibliának ezeket a sokszor nehezebb részeit.

Először is egy vallomás: én is mindig átugrottam az Ószövetség nagy részét. Úgy éreztem, hogy a Zsoltárok jók voltak, a Példabeszédek bölcs tanácsokat nyújtottak, de már nem voltam ennyire elragadtatva Mózes Harmadik és Ötödik Könyvétől. Túl sok volt a szabály.

Mindig is hittem, hogy ami le van írva az Ószövetségben, az igaz, de nem gondoltam, hogy releváns lehetne a mindennapi életemre nézve. Ezek csak az izraelitákra vonatkoztak, nem? Ki lenne képes követni azt a sok előírást és áldozatot, amelyekről ezekben a könyvekben olvashatunk?

De az egyik prédikáció után rájöttem, hogy tévedek.

hirdetés

 A Biblia Isten élő igéje, a maga teljességében.

Tehát miért relevánsak manapság is Isten ószövetségi törvényei? (Nem elfeledkezve arról, hogy már az Újszövetségben élünk.)

1. A törvények megmutatják nekünk, milyenek voltunk Krisztus előtt

Mikor elolvastam Mózes Harmadik Könyvét, elgondolkodtam, hogy vajon ezek az emberek valóban betartották-e azt a sok parancsolatot és előírást. Egy egész könyv tele szabályokkal. Hogyan is lehetne mindet betartani? Az igazság az, hogy nem is tették. Sokszor nem engedelmeskedtek és kudarcot vallottak. Elégedetlenkedtek, hogy kevés az ételük, bálványokat követtek, megölték egymást. Ugyanolyan bűnökkel küzdöttek, mint mi.

Ez az egyik oka annak, hogy szükségünk van a törvényekre: megmutatják, hogy alapvetően bűnösök vagyunk, és szükségünk van Isten kegyelmére.

A törvény megmutatja nekünk, hogy Istennek a legmagasabb szintű elvárásai vannak, és mi nem tudjuk teljesíteni azokat. A törvény tudatosítja bennünk saját esendőségünket.

„…a bűnt a törvény alapján ismertem meg…” (Róm 7,7)

Néha azt gondoljuk, hogy mi nem vagyunk olyan rosszak, mint mások. De valójában azok vagyunk. A törvény azért van, hogy megmutassa nekünk, mi a bűn, és emlékeztessen bennünket, hogy pontosan olyanok vagyunk, mint mindenki más. 

2. A törvény emlékeztet bennünket Isten nagyságára

Amikor az izraeliták vétkeztek és megsértették Isten szent törvényét sok-sok évvel ezelőtt, Isten elhagyhatta volna őket. Tökéletesen jogában állt volna. A csodálatos az, hogy nem tette! Nem lennénk ma itt Isten mérhetetlen kegyelme nélkül.

Fiát küldte meghalni az összes „törvényszegőért”, beleértve téged és engem is. A legsötétebb pillanatainkban is szeretett minket. A bűn rabszolgái, törvényszegők és lázadó emberek voltunk.

„Isten azonban azzal tesz tanúságot irántunk való szeretetéről, hogy Krisztus meghalt értünk, amikor még bűnösök voltunk.” (Róm 5,8)

A törvény arra emlékeztet bennünket, hogy mennyire romlottak voltunk Krisztus előtt, de azt is megmutatja, hogy mennyire szerető, irgalmas és hűséges Isten hozzánk, hogy elküldte közénk Jézust. A Biblia teljes egészében tökéletes, Isten ihlette, és a megszentelődésünkre szolgál. Menj és olvasd el! Adj hálát, hogy Jézus révén már nem ítélnek el, mint törvényszegőt! Ehelyett Jézus a barátainak mond minket, az Atya pedig a saját gyermekének tekint. Kérhetnénk ennél többet? 

Kép: pixabay.com

 

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás