2019. 09. 18.

Hol van az identitásod?

Ha a terveidet az eszedre, a kinézetedre, a népszerűségedre vagy Isten helyett bármi másra építed, akkor nagy eséllyel tévúton jársz.

A tizenévesek és a fiatal felnőttek életének hatalmas részét képezi az oktatás, és gyakran túl nagy jelentőséget tulajdonítunk az alábbiaknak:

–       hogy mennyire vagyunk sikeresek az iskolában

–       hogy felvegyenek álmaink iskolájába vagy munkahelyére

–       hogy megvalósítsuk a céljainkat és egy sikeres és kényelmes életünk legyen

hirdetés
Ne a bizonytalan dolgok határozzanak meg!

Amikor valaki megkérdezi, hogy mivel foglalkozol, akkor valószínűleg azt felelnéd rá, hogy hol tanulsz vagy dolgozol. Sok ember számára az identitást az határozza meg, hogy ki mit tanul, mennyi fizetést kap, milyenek a kapcsolatai és milyen tevékenységeket végez: sportol vagy a művészetek iránt rajong.

Igazán nyomasztó tud lenni, amikor valami nem úgy történik, ahogy szeretnéd, például elmulasztasz vagy elbuksz egy fontos vizsgát, súlyosan megsérülsz, elveszíted a munkádat vagy éppen szakítasz a pároddal. Ezek az események megakadályoznak abban, hogy azt csináld, amit szeretnél és azokkal az emberekkel legyél, akiket szeretsz.

De vajon hogyan reagálnál, ha ezek közül valamelyik valóban megtörténne veled?

Még az ilyen fájdalmas események közepette is az a legfontosabb, hogy Isten annyira szeret minket, hogy elküldte az Egyszülött Fiát, hogy magára vegye a bűneinket és meghaljon értünk. Nem helyezhetjük az identitásunkat más emberekbe vagy a teendőinkbe, mert ezek folyamatosan változnak és átmenetiek az örök élethez képest. Nem számít, hogy mennyire keményen dolgoztunk, mennyi kudarcot vallottunk, hányszor zavarodtunk össze és az sem, hogy nem vagyunk tökéletesek. A lényeg, hogy Isten tökéletes és Jézus tettének köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy Isten szeret minket, felügyel és vigyáz ránk.

Találd meg Istenben az identitásodat!

Isten tökéletes, szeret minket és sosem változik meg, ahogy a következő igeversek is mutatják:

„Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről van, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, még árnyéka sem a változásnak”.  (Jakab 1,17)

„Szeretteim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van, és mindenki, aki szeret, Istentől való és ismeri Istent. Aki nem szeret, nem ismeri az Istent, mert az Isten szeretet”. (1Jn 4,7-8)

„Igen, az Istennek egyenes az útja, igaz az Úrnak szava. Pajzsul szolgál azoknak, akik hozzá menekülnek”. (2Sám. 22,31)

Teljes bizalommal Istenbe helyezhetjük az identitásunkat, tudva, hogy szeret minket, tökéletes, jóságos és ezekben a tulajdonságokban sosem fog megváltozni. Míg az életünkben sok minden változó, Isten mindig ugyanaz marad, akinek a Biblia mondja. Ahelyett, hogy az identitásunkat a sikereinkbe, cselekedeteinkbe, barátainkba, családunkba, párkapcsolatunkba vagy sok más átmeneti dologba helyeznénk, inkább helyezzük Istenbe, aki annyira szeret minket, hogy elküldte a Fiát, hogy magára vegye a bűneinket és kereszthalált haljon.

Tedd Istent az első helyre és engedd, hogy formázzon! Ez szabaddá tesz arra, hogy kezelni tudd az emberi élet veszteségeit, mert Ő sokkal fontosabb, mint az átmeneti dolgok, a pénz vagy a romantikus kapcsolatok.

Ha Istenbe helyezed az identitásodat, akkor egy olyan sziklára építed a házad, amelyet az élet viharjai nem tudnak ledönteni:

„Aki hallgatja szavamat, és tettekre is váltja, az okos emberhez hasonlít, aki sziklára építette a házát. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de nem dőlt össze, mert szikla volt az alapja. Aki hallgatja ugyan tanításomat, de nem váltja tettekre, a balga emberhez hasonlít, aki házát homokra építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak. Az összedőlt és romhalmazzá vált.” (Máté 7,24-27)

 

 

Forrás: Fervr.net 

Fordította: Nagy Barbara

 

Nagy Barbara Nagy kérdések Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás