2019. 09. 05.

Ne veszítsük el a kapcsolatot a fiatalokkal!

A Budapest Forum for Christian Communicators konferencián előadóként vehetett részt a 777 bloggere, Bese Gergő atya, aki Böjte Csaba testvér és külföldi vendégek társaságában, egy kerekasztal-beszélgetés keretében kereste a választ arra, hogyan lehetséges eljuttatni a keresztény értékeket egy olyan generációhoz, melynek nyelvezete merőben különbözik a náluk idősebbekétől. Beszámolónkat olvashatják.

A beszélgetés résztvevői: Böjte Csaba ferences szerzetes, Bese Gergő római katolikus pap, tanár, a 777 blog szerkesztője, Anthony Ridge-Newman, a Liverpool Hope University tanára, Rifat M. Bader jordániai pap, diplomata és publicista, valamint Michael Williams indiai újságíró, tanár voltak.

Nem meglepő módon hamar szóbakerült a közösségi média szerepe, és annak hatása a fiatalabb generációkra. Rifat M. Bader szerint nehéz kérdés ez, hiszen alapvetően az egyház az iskolákban van jelen, ott képviselteti magát, azonban ezt a korosztályt a közösségi médiában lehet igazán megszólítani. Nem csoda, hiszen Bese Gergő atya szerint átlagosan napi négy-öt órát töltenek el az online térben.

Gergő atya ambivalens kapcsolatban áll ezekkel a felületekkel, hiszen pedagógusként látja, hogy mennyi időt vesz el a fiataloktól az online tér, amely teljesen kiszakítja őket a valóságból. Felhívta a figyelmet annak a veszélyére, hogy a fiatalok feltétel nélkül elhisznek mindent, amit a közösségi médiában látnak.

„Ha mi nem vagyunk egy fék, tükör a fiatalok számára, akkor egy igencsak zűrös generáció fog fölnőni a szemünk láttára. Én ezért fogalmazok sokszor keményen, és kicsit olyan odacsapva az asztalra, mert hallatnunk kell a hangunkat. A legnagyobb gond az, mondjuk az én egyházamban is, hogy mi nem értjük a mostani, 2000 után születetteknek a nyelvét. Nem értjük, amit ők akarnak, ők meg nem értenek bennünket. Ezt kellene valahogyan áthidalni.”

Anthony Ridge-Newman elmondása szerint attól még, hogy keresztény egyetemként vannak jelen, és a kezükben van a digitális média, még nem biztos, hogy meg tudják szólítani a fiatalokat. Az egyetemi tanár elmondta, hogy a Facebook most már az „öregek” platformja, és olyan felületeket használnak a fiatalok, melyeknek mi már a létezéséről sem tudunk. Newman azt is kifejtette, hogy a különböző generációk között is hatalmas szakadékok vannak, hiszen 11 és 15 éves unokahúgai is teljesen más felületeket használnak.

Michael Williams huszonöt éven keresztül volt tévéproducer az Egyesült Államokban, majd miután visszaköltözött Indiába, tanítani kezdett. Williams felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy nagy a baj, ha már úgy állunk hozzá a tinédzserekhez, hogy elvesztettük velük a kapcsolatot. „Lépjünk egy lépést hátra” – mondta. „Akkor kell kapcsolatot építeni velük, amikor még gyerekek, nem tizenévesen.”

Böjte Csaba elmesélte szolgálatának indító mozzanatát, melyet hatalmas vastaps kísért.  „Nagyon fontos, hogy a Nagyfőnököt meghallgassam, ő indítson. Annak idején, huszonöt évvel ezelőtt miséztem, eszembe nem jutott volna, hogy gyermekekkel foglalkozzam. Jött egy néni, hozott egy kislányt, mondta, hogy itt hagyja nekem. Mondtam neki, hogy maga találta, vigye haza! Mondta, hogy őt a férje elhajtsa. Mondtam erre, hogy engem meg a püspök úr hajt el. Kezdődik a mise, imádkozok, hogy majd a Jóisten megvilágosítson, hogy mit kellene tegyek. Az Evangélium első sora arról szólt, hogy aki egyet is befogad a legkisebbek közül, engem fogad be. Én olvastam fel. Felnéztem, a kislány mosolygott, és magamban arra gondoltam: Uram, kicsit összeszedhetted volna magadat, ha már eljössz. Szutykos hajléktalan leány volt a leányka.”

Csaba testvér az imádság, az Istennel való kommunikálás fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét, hiszen az Úr tud minket indítani, és ő tud nekünk erőt adni a feladatainkhoz. „Isten nem ment nyugdíjba, biztos hogy munkálkodik”– jelentette ki a ferences szerzetes.

A beszélgetés végén a moderátor azt kérte mindenkitől, hogy egy mondatban fogalmazzák meg azt a tanácsot, amit mindenképpen át akarnak adni az ifjúsági munkatársaknak.

Rifat M. Bader szerint nagyon fontos, hogy legyenek a barátaik a fiataloknak, hiszen így sokkal természetesebben fordulnak hozzájuk a bajban. Gergő atya szerint fontos, hogy legyenek közösségben egymással, ne féljenek a csendtől, azaz az Istennel töltött percektől, valamint nyitott szívvel és füllel járjanak a világban. Newman felhívta a figyelmünket arra, hogy a közösségi média egy interaktív felület, ahol kapcsolatba tudunk lépni egymással. Williams fontosnak tartotta elmondani, hogy ne ítélkezzünk, előbb hallgassuk meg őket, és megértően segítsünk. Csaba testvér pedig végezetül kiemelte, hogy bízzunk Istenben, és ne szidjuk egymást, inkább bátorítsuk a másikat!

 

Kép: Facebook/Marton Kovacs photographer

Tudósítás
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás