2019. 08. 29.

Fábry Kornél atya legjobb gondolatai – „Jézus a szomszédom”

Egyre inkább közeledünk a következő, szeptemberi 777 OFFLINE eseményhez, ennek kapcsán pedig összeszedtük a témához illő, legjobb gondolatokat.

A következő eseményére rendhagyó módon szeptember 10-én, kedden 19 órától kerül sor, a helyszín pedig a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium lesz.

A téma első sorban a fiatalok és a kereszténység kapcsolatáról szól, amiről nemcsak az OFFLINE, hanem a Papkaland legújabb epizódjában is szó lesz Bese Gergő atyával. A mostani OFFLINE esemény előtt összegyűjtöttük a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkárának, Fábry Kornél atyának a legfrappánsabb gondolatait.

hirdetés

Legyenek nyitva a templomok!

„Nagyon sok fiatal szeret betérni egy templomba hétköznap, és nem feltétlenül misére. Mert szükségük van erre az élményre, erre a spirituális erőtérre. Ha bemész egy templomba, ott az Isten jelenléte megérint, egy személyes találkozást tudunk megélni, ami nagyon sokaknak hiányzik.  Vannak, akik rossz helyen keresik, például az ezotéria veszélyes világában.

Istennel igenis lehet találkozni, és ezért is nagyon fontos, hogy a templomok nyitva legyenek, ne zárjuk be a kapukat. Tudom, hogy nem könnyű megoldani, anyagi áldozattal is jár, de megéri meghozni ezt az áldozatot.”

Érthetően az Eucharisztikus Kongresszusról

„Az eseményt megelőző három évben komoly előkészítő munka folyik: az elsőben a személyes Krisztus kapcsolat, a másodikban a közösségi élmény, és végül a missziós cél: ha mi találtunk egy oázist a sivatagban, akkor az embereket vigyük el oda.

Fontos, hogy érthetően beszéljünk az egészről, mert általában az Eucharisztikus Kongresszus kifejezésből csak két szót nem értenek…”

Megélni a hitünket a mindennapokban

„Jézus a szomszédom: egy házban lakom vele, hiszen mellettem van a kápolna, ahova bármikor be tudok menni.

Nagyon sokat kell szervezni és dolgozni, de minden nap meg kell, hogy legyen az az egy óra, amit Jézussal töltök. Ilyenkor elnyugszom, átgondolom a dolgokat, átbeszélem Vele, nagyon sok ötlet ilyenkor jön. Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy érdemes élni ezzel a lehetőséggel!”

Hálád adni a rosszért is

„A jó dolgokért könnyű hálát adni: ha éppen jól sikerült valami, ha süt a nap, vagy ha nem fáj most éppen semmim. De tudok-e hálát adni, amikor éppen lekésem a buszt, amikor meg se tudok moccanni a fájdalomtól, vagy éppen kirúgtak az állásomból?  Isten kezében van az életünk: Ő felülről látja azt az utat, amit járunk, mi pedig talán a következő kanyarig látunk csak el, ha köd van akkor addig sem.”

A fiatalokról

„Minden egyes keresztényen múlik, hogy hogyan szólítjuk meg a fiatalokat. Senkire ne nézzünk ítélkezően! Nekünk olyan üzenetünk van, amelyet nem tarthatunk meg magunknak. Ha valaki a sivatagban sétál és oázist talál, akkor a legönzőbb cselekedet, ha ezt nem osztja meg másokkal. Meg kell találnunk az utakat a fiatalokhoz, mert látjuk az éhséget. Ha látják, hogy én más vagyok mint a nagyvilág, ha nem káromkodom, ha nem pletykálkodom, ha kedves vagyok mindenkihez, ha segítőkész vagyok, akkor a tetteim alapján rá fognak kérdezni: “te miért vagy ilyen?”. […]

Én hiszem, hogy ez az eléggé káromkodós magyar nép egy Istent dicsőítő nép lesz!”

Papok politizálásáról

“Nekünk papoknak az a legfontosabb feladatunk, hogy a kétezer éve leírt Evangéliumot összekössük a mindennapokkal. Csiklandozhatjuk a fülünket szép igékkel és hallgathatjuk Isten szavát, hogyha azoknak semmi közük a hétköznapjainkhoz, akkor egyik fülünkön be – a másikon pedig ki. A mai prédikáló embereknek a legfőbb feladatuk az, hogy Isten igéjét úgy mutassák be, hogy abból a mindennapokba erőt tudjunk meríteni. Lehet-e nyíltan politizálni szószékről: bennem az a kérdés merült fel, hogy Jézus politizált-e?

És a Bibliában azt találom, hogy igen.

Csak egy mondatod hadd idézzek, amit Heródesről mond: „Menjetek, mondjátok meg annak a rókának.” Megvolt a véleménye, és ezt el is mondta.

Ezzel együtt tőlem jöhet akármilyen választás, vagy akármilyen időszak, én sohasem prédikáltam arról, hogy kire kell szavazni, hova menjenek el. Jogunk van szavazni, de mindenkinek a saját lelkiismerete szerint kell megtennie mindezt.”

A „stresszmentes” papi hivatás

„Nemrég a munkatársaim megleptek azzal, hogy egy vidéki út során Hajdúszoboszlón befizettek egy frissítő masszázsra. A masszőr azt mondta, szerinte abszolút stresszmentes vagyok, nem érez semmi feszültséget – még meg is kérdezte, mivel foglalkozom.

Ha van trükk, az a folyamatos kapcsolat Istennel.”

 

Fotó: Ambrus Marcsi/NEK, Egerszalók Facebook-oldal

 

 

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

777 OFFLINE
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás