2019. 07. 31.

Százezres büntetés jár egy olasz kisvárosban annak, aki Istent káromolja

Saonara város polgármestere véget vetne a káromkodásoknak: a jövőben 400 eurót – azaz körülbelül 130 ezer forintot – kell fizetnie annak, aki Istent káromolja. 

A Padova melletti, tízezres lakosú olasz kisváros első embere, Walter Stefan azért döntött a szigorításról, mert maga is meglepődött a lakók – kimondottan a fiatalok – csúnya beszédén. 

„Az istenkáromlás sértő, engem is sért. Ezzel a törvénnyel megtiltjuk, hogy bármelyik vallást megsértsék, tiszteletben kell tartanunk a hívőket” – mondta a polgármester a brit Telegraphnak. A polgármester hangsúlyozta, hogy a törvény nemcsak a keresztény Istenre vonatkozik, de minden vallás tiszteletben tartására szólít fel.

Az istenkáromlást tiltó határozat egy 75 pontból álló helyi törvénycsomag része, amivel az a városvezetés célja, hogy civilizáltabbá tegye a hétköznapokat. A káromkodás mellett olyan dolgokért lehet majd a jövőben komoly bírságokat kapni, mint a megadott időszakon kívüli fűnyírás, a póráz nélküli kutyasétáltatás, vagy éppen a szemétlerakás közterületen.

Az új törvény szeptembertől lép hatályba, a városban pedig több nyelven, köztük kínaiul és románul is elhelyeznek majd figyelmeztető feliratokat, hogy minél több emberhez eljusson, hogy milyen büntetésekre lehet számítani.

Olaszországban 1999-ig volt törvénysértő az istenkáromlás, de néhány helyzetben a mai napig szankcionálják a dolgot, legutóbb tavaly decemberben kapott 100 euró büntetést egy ember, aki egy iskola előtt vette a szájára az Úr nevét.

Forrás: Index

Fotó: Szeretlek Magyarország

Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Zsanett 2019. 08. 02. 06:29

    Nagyon helyes, mindenütt büntetni kellene ezeket a nyomorultakat. Nálunk is.