2019. 07. 19.

Műanyagmentes lesz a Vatikán

A Vatikán halad előre a műanyaghasználat csökkentésének útján, és arra készül, hogy 2019 végére teljesen műanyagmentessé válik.

A Vatikán célkitűzése az, hogy felzárkózzon a környezetvédelem terén a világ legeredményesebb országaihoz. E törekvéssel a Vatikán jelentős előrelépést tesz a szelektív szemétgyűjtés magas százalékaránya felé. Ehhez Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű zöld enciklikája adta az ösztönzést – írja a vaticannews.va.

A vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelősei már leállították az egyszer használatos műanyagok beszerzését, így várhatóan az év végére az eddigi raktárkészlet teljesen kiürül, vagyis műanyagmentessé válik a tevékenységük.

A Vatikán már eddig is magas százalékarányt ért el az újrahasznosítás terén: a szemét 55 százalékát szelektíven gyűjti. A célkitűzés az, hogy három éven belül elérje a 70-75 százalékot.

Rafael Ignacio Tornini, a vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelőse elmondta, hogy a hulladékot két nagy kategóriára osztják: a városi és a különleges hulladékra, amely lehet veszélyes vagy nem veszélyes.

hirdetés

“2016-ban létrehoztunk egy ökocentrumot, ahová az összes különleges hulladék kerül. Helyszűke miatt 2018-ban felújítottuk és megerősítettük, aminek eredményeként képesek vagyunk az EU hulladékkódjai közül 85 típusnak a kezelésére” – hangsúlyozta az elöljáró, hozzátéve, hogy az idei év első hat hónapjában sikerült a kód nélküli hulladékot 2 százalékra csökkenteni, ami azt jelenti, hogy a különleges hulladék 98 százalékát osztályozva gyűjtik a Vatikán területén.

Nehezebb a helyzet kezelése a Szent Péter téren összegyűjtött nem szelektív szemét esetében, ahol nap mint nap turisták ezrei fordulnak meg, éppen ezért ott speciális műanyagszemét-gyűjtőket helyeztek el, melyek a Szentszék adatai szerint jól is működnek, naponta közel több kilogramm hulladékot gyűjtenek össze ezzel a módszerrel.

A Vatikánban továbbá elindították az ún. önfenntartó gazdaság folyamatait.

“A szerves hulladék és a metszésből származó szemét (400 tonna) összegyűjtéséből komposzttrágyát készítünk, és azon dolgozunk, hogy a lehető legkisebb mennyiségű hulladékot kelljen elszállítani. Igyekszünk újrafelhasználni ezt a hulladékot jó minőségű trágyaként a kertekben” – húzta alá Tornini.

A vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelőse elismerte, hogy sok munkát fektettek a mentalitás megváltoztatásába. Elmondta, hogy többek között tanfolyamokat szerveztek a személyzetnek a különleges szemét kezeléséről.

Tornini szerint az egész kezdeményezés titka abban áll, hogy komolyan vették Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájának irányvonalát: Közös otthonunkat védelmezni kell, és ha nem mi vagyunk az elsők, akkor ki lesz az…

Forrás: Vatican News

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás