2019. 07. 17.

Megrongálták a reformáció genfi emlékművét

Vasárnapról hétfőre virradóra ismeretlen tettesek festékkel öntötték le a híres szoborcsoportot. A szobrok megtisztítását azonnal elkezdték, a város vezetése feljelentést tett.

A Genfi Egyetem előtt, a Bástyák parkjában (Parc des Bastions) található „reformátorok falának” központi szoborcsoportja, amely a reformáció négy fontos svájci és külföldi személyiségét – Guillaume Farelt, Kálvin Jánost, Béza Tódort és John Knoxot – ábrázolja – írja az Evangélikus.hu

A Le Matin svájci lap szerint a genfi rendőrség hétfőn hajnalban fedezte fel a szivárvány különböző színeivel leöntött szobrokat, ami után azonnal megkezdték az emlékmű megtisztítását. Nem ez az első alkalom, hogy az emlékművet megrongálták. Március 4-én például feminista aktivisták a „Hol vannak a nők?” feliratot festették a falra.

hirdetés

A reformáció genfi emlékművét 1909-ben állították Kálvin János születésének 400. évfordulója alkalmából. A központi szoborcsoporttól jobbra és balra kisebb szoboralakok állnak, amelyek a reformációval kapcsolatban álló, azt segítő, előmozdító református vallású történelmi személyiségeket – közöttük Bocskai István erdélyi fejedelmet – ábrázolják, mellettük domborművek mutatják azt az eseményt, amely az illetőt megemlékezésre méltóvá tette.

 

Forrás: Evangélikus.hu

Nagyvilág
hirdetés

1 Komment

  • Válasz preo 2019. 07. 17. 16:30

    Megrongálták az egyházszakadás emlékművét? A rongálás csúnya dolog, de az egyházszakadás jóval nagyobb baj.