2019. 07. 15.

Rátaláltak a Bibliában említett Ciklag városára

Nemzetközi kutatócsoport találta meg és azonosította a Bibliában szereplő Ciklag városát. Dávid Saul király elől menekült a filiszteusok földjére, ahol az említett városban telepedhetett le.

“Dávid azt mondta Achisnak (a filiszteusok királyának): „Ha tetszésre találtam szemedben, jelölj ki nekem egy helyet valamelyik városodban, ahol letelepedhetem. Miért éljen szolgád melletted a királyi városban?” Achis még aznap kijelölte neki Ciklagot. Ezért tartozik Ciklag mind a mai napig Júda királyaihoz.” (I. Sám 27.5-6)

Az izraeli régészeti hatóság és a Sydney-i Macquarie Egyetem közös kutatócsoportja tárta fel a Kirját Gat és Lakis közötti Chirbet al-Rai nevű dombon fekvő romokat. Az ásatás során cserépedényeket is találtak, melyekből szénizotópos kormeghatározással megállapították, hogy nagyjából 3000 éve ott lehetett a bibliai Ciklag városa. A falak réteges összetétele is ezt igazolja.

hirdetés

Israel Antiquities Authority

Az alsó rétegekben talált bor- és olajtároló amfórák a kormeghatározás szerint Kr.e. 12-14. századból származnak. Ez megyegyezik a térségben található többi filiszteus városban (Asdod, Askelon, Ekron, Gat) talált leletek korval, ami igazolja, hogy akkoriban ez is filiszteus város lehetett. A felsőbb rétegekben az izraeli törzsek tárgyi kultúrájára jellemző edényeket találtak. Ezek nagyjából a Kr.e. 10. századból származhatnak. A maradványok alapján ezt a Dávid-korabeli város feldúlták és felégették, ami teljesen egybevág a Biblia elbeszélésével.

“Amikor Dávid harmadnap Ciklagba ért az embereivel, az amalekiták betörtek a Negebre és Ciklagba. Kifosztották Ciklagot és lángba borították. Az asszonyokat és mindenkit, aki csak ott volt, apraját-nagyját foglyul ejtették.” (I. Sám 30.1-2)

Israel Antiquities Authority

Ciklag városát már több helyen is megpróbálták beazonosítani, de sehol nem találtak egymás mellett a filiszteus és a Dávid-kori letelepedést bizonyító rétegeket, leleteket.

Forrás: hvg.hu
Kiemelt kép: izraelinfo.com

Hírek Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás