2019. 06. 28.

“Egy pápa van, Ferenc” – XVI. Benedek

XVI. Benedek nyugalmazott pápa a Corriere della Sera olasz újságnak adott interjút, amelynek szerkesztői egy-egy részt már közzé is tettek. Az egyik ilyen dialógusban a 92 éves XVI. Benedek egyértelműen leszögezi, hogy milyen fontos számár az egység, aggasztja a hangos vitatkozás és az ő személyének “helytelen használata”. A Vatican News magyar nyelvű cikkét ajánljuk.

Az egyház egysége mindig veszélyben van, évszázadok óta, és ez mindig így volt történelme során. Háborúk, belső konfliktusok, elszakadási törekvések, szakadásveszély jellemezték. Az egyház egysége azonban mindig erősebb volt a harcoknál és belső háborúskodásnál. Ezt állapítja meg a Corriere della Sera olasz lap mai számában megjelent előzetesben XVI. Benedek, aki világosan leszögezi: „Egy pápa van, Ferenc”. Az egyház egységének sürgető gondolata még erősebben jelen van napjainkban, amikor a keresztények megosztottnak tűnnek a nyilvánosság előtt, és emelt hangon vitatkoznak, olykor abszolút helytelenül használva a Ratzinger-nevet.

hirdetés

XVI. Benedek egész pápaságát meghatározta az egyház egységének megerősítése egészen Péteri szolgálata utolsó napjáig, amikor 2013. február 28-án azt mondta a bíborosoknak: „Maradjunk egységesek, kedves testvéreim ebben a mély egységben, ahol a különbözőségek –az egyetemes egyház kifejeződéseként – mindig a nagyobb és egyetértő harmónia felé tartsanak, így szolgáljuk az egyházat és az egész emberiséget.”

Mint a cikkből kiderült, a leköszönő pápa még utódja megválasztása előtt megígérte, hogy feltétel nélküli tiszteletet és engedelmet fogad meg a jövőbeli pápának.

Forrás: Vatican News

Fotó: American Magazine

Borítókép: Pope Francis greets Pope Emeritus Benedict XVI during a visit with new cardinals at the retired pope's residence after a consistory at the Vatican Nov. 19. Pope Francis created 17 new cardinals at the consistory. (CNS photo/L'Osservatore Romano, handout) See POPE-CONSISTORY-CARDINALS Nov. 19, 2106.
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás