2019. 06. 25.

Megújul a nemzeti kegyhely

Csend Háza elnevezéssel a zarándokok számára elvonulást, elcsendesedést, a hitélet teljesebb megélését szolgáló intézmény épül ősztől a Mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen, a zarándokközpont kiegészítő épülete 2020 végére készül el – közölte a kegyhelyigazgató az MTI-vel.

Orosz Lóránt ferences szerzetes elmondta, az újjáépített kegyhely egységes arculatába illeszkedő visszafogott, földszintes épület télen fűtött helyet biztosít majd az elcsendesedni vágyóknak.

Magyarország legnagyobb katolikus búcsújáróhelyén szlovák-magyar együttműködési program teszi lehetővé a fejlesztést. A támogatást Szentkút a kegyhely parkjának karbantartására, a zarándokok egészségbiztonságát szolgáló orvosi szoba felszerelésére, a búcsújárók fogadására létrehozott szabadtéri recepcióra, valamint műemlékek és műtárgyak rekonstruálására, tájépítészeti célokra fordítja.

A program során szigetelik majd, és kívülről kifestik a kegytemplomot, felújítják a nyílászárókat, továbbá egy fedett foglalkoztatót is építenek.

A határon átívelő ferences kulturális örökség megőrzésére az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program biztosít forrást. A projekt teljes költsége csaknem 3 millió euró, ebből Szentkút mellett Pozsonyban, Füleken és Szécsényben történnek beruházások. A program keretében megújul a gótikus pozsonyi ferences templom tornya, és a szintén gótikus szécsényi ferences templom sekrestyéje és szentélye is.

A kegyhelyigazgató hozzátette: a szentkúti és a szécsényi források együtt állnak rendelkezésre, a két rendház 1,959 millió eurót fordíthat a beruházásokra.

Forrás: MTI

Kép: youtube.com/galafer50

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás