2019. 06. 20.

Továbbra sem lehet Jézusnak keresztelni senkit Magyarországon

Zeusz, Mohamed, Dante, Napóleon, csak néhány azokból a szokatlan utónevekből, melyeket teljes nyugalommal választhatják a szülők gyermekük keresztneveként, ugyanis a hazai névregiszter nemrég ezekkel bővítette a választható nevek listáját. Azonban nem minden név megengedett.

A fenti személynevek használatát az MTA Nyelvtudományi Intézetének ötfős grémiuma minősítette anyakönyvezhetővé. A testületet hosszú évek óta törvény hatalmazza fel az újonnan kért nevek véleményezésére – derül ki a HVG cikkéből. A szakértők a javaslatok mintegy kétharmadát engedélyezik, ez azt jelenti, hogy évente nagyjából száz új név meghonosítására adják az áldásukat.

Bekerült a hivatalos névtárba az utóbbi években például az Emir, a Fernandó (és a Fernándó), a Háfiz, a Pió, a Zsülien, a Franklin és a Marlon férfinevek. Akárcsak számos egzotikus hangzású női „nevezet”, mint például az Afszana, az Appia, a Bekka, a Citta, az Inez, a Kreola, a Lulu, a Manna, a Tia és a Zazi.

Az alapvetően liberális szabályok alapján szinte minden név bejegyezhető, amely nem ütközik a jogszabályba. A 2001. évi XCVI. törvény szerint azonban uniszex, vagyis mindkét nem esetében használatos nevek (például Zoel, Dakota) Magyarországon nem adhatóak. További előírás, hogy az idegen eredetű neveket magyar helyesírással lehet csak anyakönyveztetni.

Tehát nincs akadálya a világszerte ismert, nagy nevek használatának, bár a magyar szülők úgy tűnik nem élnek minden lehetőséggel. Így lehetséges, hogy bár a névregiszter nyilvántartásában újonnan szerepel a Bibliából ismert testvérgyilkos Káin neve, többnyire nem választják ezt a keresztnevet a szülők. 

„A névtanács mindmáig egyetlen, széles körben ismert név profanizálódásának állt csak ellen: többszöri kérelem dacára sem járult hozzá a Jézus név anyakönyvezéséhez. A testületnél a HVG kérdésére úgy indokoltak, hogy „a héber eredetű név a magyar és az európai kultúrkörben (a spanyolt kivéve) a kereszténység jelképévé vált, így nem használják személynévként”. A szakértők helyette a rokon névnek számító Józsua, illetve Józsué név anyakönyveztetését javasolják.” – írja a HVG.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás