2019. 06. 14.

Holnap lesz az első szentmise a Notre Dame-ban a tűzvész óta

Két hónappal a párizsi Notre-Dame tetőzetét elpusztító tűzvész után Párizs érseke, Michel Aupetit bemutatja az első misét szombaton a székesegyházban, mintegy jelezve, hogy a „Notre-Dame igencsak életben van”. A szertartáson mintegy harmincan vesznek részt, a jelenlévők fele egyházi személy lesz – írja az MTI.

„Nyilvánvaló biztonsági okokból nem lesznek hívek a misén, de a szertartást élőben közvetíti a KTO katolikus televíziós csatorna, hogy a keresztények részt vehessenek és szellemi és lelki közösségben lehessenek” – közölte a párizsi egyházmegye csütörtökön.

A székesegyházban április 15-én kitört tűzvész mély érzelmeket és világszerte azonnali szolidaritást váltott ki Franciaország emblematikus műemléke megmentése érdekében.

Az egyórás misét este hat órakor kezdik a szentély mögötti kápolnában, az épületnek ezt a részét már stabilizálták. Michel Aupetit érseken és a Notre-Dame rektorán, Patrick Chauvet-n kívül jelen lesznek többek között kanonokok, önkéntesek és a helyreállításon dolgozók.

hirdetés

A mise napját úgy választották ki, hogy egybeessen a székesegyház felszentelésének június 16-i évfordulójával.

Ez az időpont lelki szempontból nagy jelentőséggel bír– mondta Patrick Chauvet, aki örömét fejezte ki, hogy megmutathatják: „a Notre-Dame igencsak életben van”. A misét az UNESCO világörökségi listáján szereplő székesegyházban napra pontosan két hónappal a tűzvész után mutatják be, amely egyebek mellett lerombolta az épület huszártornyát, tetőzetét és a boltozat egy részét.

A tűzvész óta 60-150 munkás dolgozott az épületben, a törmelékek elszállításán és a szerkezet stabilizálásán.

A műemlékben továbbra is a megerősítési munkálatok folynak: két “esernyőt”, két óriási ideiglenes ponyvát feszítettek ki a hajó és a szentély fölé, megerősítették az északi és a déli harangtornyot, leemeltek valamennyi, megdőléssel fenyegető szobrot, hálót feszítettek ki a hajó és a szentély fölé, és kiemelték a magas üvegablakokat. Az épület belsejéből eltávolították a kereszthajók törmelékét, amelyet a régészek átvizsgáltak. Jelenleg folyik a hajóban lehullott törmelék kiemelése robot segítségével. Vizet is párologtattak az épületben, így az altemplomban is.

Hatalmas munkák várhatók a következő hetekben is: a huszártorony helyreállításához eredetileg felállított és a tűzben leomlott állványzatot le kell bontani, boltíveket építenek a támívek alá. Belső mennyezetet is ki kell építeni, hogy megkezdhessék a boltozat szakértői vizsgálatát.

A Notre-Dame Alapítvány, az újjáépítéshez adományok gyűjtésére hivatalosan felhatalmazott négy szervezet egyike csütörtökön közölte, hogy eddig 15,7 millió eurót (közel ötmilliárd forint) kapott meg a 377 milliós felajánlásból.

Forrás: MTI

Borítókép: In this image made available on Tuesday April 16, 2019 flames and smoke rise from the blaze as the spire starts to topple on Notre Dame cathedral in Paris, Monday, April 15, 2019. An inferno that raged through Notre Dame Cathedral for more than 12 hours destroyed its spire and its roof but spared its twin medieval bell towers, and a frantic rescue effort saved the monument's "most precious treasures," including the Crown of Thorns purportedly worn by Jesus, officials said Tuesday. (AP Photo/Thierry Mallet)
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás